Защо фаворитът за тазгодишните "Оскари" иска да играе Путин, Ленин и Распутин

След номинациите за "Оскар 2016", където новият му филм "Завръщането" е кандидат за наградите в цели 12 категории, Леонардо ДиКаприо накара мнозина да повдигнат вежди заради възхищението, което изказва по отношение на Русия - родината на неговата баба.

В интервю за неделното издание на германския в. "Ди велт", препечатано от "Клуб Z", той е помолен да избере кого от предложените три съвременни политически фигури би играл на екрана и измежду Доналд Тръмп, Ким Чен Ун и Владимир Путин посочва именно руския президент.

Двамата са се срещали преди няколко години по повод кампанията за опазване на амурския тигър, подкрепена от фондацията, която актьорът основава в края на 90-те, когато започва да развива активна екологична дейност.

Има и други характерни личности от руската история, които бих изиграл с невероятно удоволствие, допълва ДиКаприо и изброява две от тях: водача на Октомврийската революция Владимир Илич Ленин и "побъркания монах" Григорий Распутин, в когото вече са се превъплъщавали западни звезди като Жерар Депардийо и Алън Рикман (отличен за тази роля със "Златен глобус").

Виж още: Лео ДиКаприо: Актьорите са клоуни

"Мисля, че би следвало да има повече филми за руската история... Защото Русия има такава богата история, която се приближава до качеството на един Шекспир. Това за един актьор е изключително вдъхновявящо", обяснява 41-годишният Леонардо, чийто най-нов персонаж - трапера Хю Глас, също е действителна личност, но от американската история.

Руската връзка в потеклото на Лео е известна отдавна, макар фамилията му да издава италиански корени. Актьорът неведнъж е обяснявал, че преди да се омъжи за неговия германски дядо и да стане Хелене Инденбиркен, баба му по майчина линия се е казвала Елена Смирнова. Баща му също е наполовина германец, но и наполовина италианец.

Баба Елена, родена през 1915 г., доживява почти до столетие, а днес той с гордост афишира нейния произход, като се прекланя и пред класиците на съветското кино Сергей Айзенщайн, Андрей Тарковски и Сергей Параджанов.

Виж още: Най-великите 50 филма

Корени в някогашната Руска империя имат и други холивудски звезди, между които Уди Алън, Хоакин Финикс, Хелън Мирън, Памела Андерсън, Натали Уд, Юл Бринър, Джак Блак, Ансел Елгорт, Харисън Форд, Стивън Сегал, както и най-известния "руски американец" - Джордж Гершуин. В повечето случаи предците им са емигрирали зад Океана заради погромите срещу руските евреи.