Холивудската звезда вече е сръбски гражданин и има планове, свързани с новата му родина

Стивън Сегал вече е сръбски гражданин. Американският актьор и музикант е изявил желание да "рекламира Сърбия" по света. Особен интерес предизвиква информацията, че екшън героят възнамерява да открие там школа за айкидо, съобщава БНТ.

Кинозвездата получи гражданството си с указ, подписан от премиера Александър Вучич, след като посети страната в началото на декември. Тогава Сегал пристигна в Белград със съпругата, сина и тъщата си, срещна се с министър-председателя и президента Томислав Николич, договори новогодишно участие на своя блусбенд, а после посрещна 2016-а заедно с Лепа Брена.

Виж още: 10-те най-скучни герои в киното

Още през ноември холивудският ас в бойните изкуства посети сръбската столица като посланик на хуманитарна фондация. В приют за деца звездата с черен колан и седми дан по айкидо обеща да открие в Сърбия школа, в която

да се обучават командосите от спецчастите

Той пожела да съдейства и за привличане на инвестиции в сръбското кино. 63-годишният актьор смята, че към Сърбия има несправедливо отношение заради събитията от края на миналия век.

Пресата на Запад отбелязва, че бившата югославска република има традиционни връзки с Русия, а Стивън Сегал е сред западните знаменитости, които хвалят президента Путин. Актьорът, който е снимал и у нас, е известен още като писател, продуцент, китарист и заместник-шериф, занимава се с екология и е активист за правата на животните.

Виж още: Актьорите, които изнасят концерти: Стивън, Хю и братята Блус

Преди години Сегал проправи пътя на редица други холивудски имена, които дойдоха да снимат у нас. През 2002 г. в. "Сега" дори излезе със заглавие: "Стивън Сегал ни се качи на главите" и описа как "България със затаен дъх след всяка стъпка на екшънзвездата: какво яде, къде спи и в чия пазва зяпа".

Също като руския паспорт на Жерар Депардийо, сръбското му гражданство стана централна новина, отбелязва още БНТ, а кадрите от получаването на документите в Белград обиколиха света.

Общото между него и френския му колега е руската връзка - Сегал често посещава Русия, в приятелски отношения е с Путин, освен това заяви, че

дядо му е монголец от Русия

Миналата година американецът беше сред специалните гости на парада на Червения площад по случай 70-годишнината от победата във Втората световна война.

"Не станах натурализиран сърбин, за да представлявам Сърбия в чужбина. Убеден съм, че мога да направя много в страната", заяви Сегал в първото си интервю след получаване на гражданството за агенция "Спутник".

Според интервюто му за "Спутник" той иска да накара Холивуд да дойде в Сърбия и да създаде инфраструктура за развитие на киноиндустрията. Намерението му е да допринесе и за възстановяване на прочутото сръбско филмово студио "Кошутняк", което преживява труден период.

Известен с подчертания си интерес към будизма, Сегал на няколко пъти е посещавал и руската република Калмикия, най-голямото убежище на тибетци в Европа. Сега проявава интерес към проект за реставрация на най-стария будистки храм на калмики в Европа. Храмът е в Белград и е бил отворен за посещения в периода 1928-19 г.

Източник: БНТ