Русия отбелязва 70 години от Деня на победата над фашистка Германия

Около 30 световни лидери се събраха за парада на победата в Москва, с който Русия по традиция отбелязва годишнината от победата във Втората световна война.

Виж още: 9 май - Ден на Европа или День победы?

В руската столица долетяха най-високопоставените държавни мъже от Китай, Индия, Монголия, Венецуела, Виетнам, Куба, Чехия, ЮАР, Палестина.

На трибуните бяха също президентите на бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Армения, Азербайджан и Киргизия, чиито военни части бяха сред 16-те хил. участници в парада на победата, продължил близо час и половина.

С официални делегации в Москва са представени Туркмения, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Кипър, Зимбабве, Монголия, Палестина, Абхазия и Южна Осетия. Сред гостите бяха също генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В началото Владимир Путин направи обръщение към гостите и тв зрителите, като отбеляза, че страната му е благодарна на народите, които са се борили против фашизма. 

"70 години по-късно историята отново ни призовава за разум и бдителност. Не бива да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитната война, въвлякла почти 80% от населението на Земята", заяви той.

За първи път тази година руският президент обяви и минута мълчание.

Присъствието на държавни и правителствени глави, ръководители на световни организации и делегации на ветерани се смята от домакините за знак на уважение към страната, спасила целия свят от фашизма.

Българският президент и много други европейски лидери, както и US президент, обаче бойкотираха поканата заради политиката на Русия спрямо Украйна и анексирането на Крим. Редица държави са представени на тържествата в Москва от министрите на външните работи (Италия, Франция, княжество Монако) или посланиците си (Австралия, Мексико, Турция, Канада, САЩ, Германия).

Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения за това как да създадем и как да гарантираме мира дълготрайно и устойчиво в Европа, коментира Росен Плевнелиев снощи в "Панорама" по БНТ и уточни:

"Като държавен глава обаче аз правя разликата между Кремъл и Русия. Но като държавен глава се отнасям с цялото си уважение към Русия, към руския народ, към всичко, което те са завещали, дали на славянския свят на България, огромното им културно богатство и наследство, което ние уважаваме и почитаме."

Виж още: Над 7 млрд. рубли струва на Русия Денят на победата

В парада, определян като най-мащабния в цялата история на съвременна Русия, преминаха елитни военни части и най-модерна техника, а в небето над Москва летяха бомбардировачи и изтребители.

За тържествата в Москва пристигна и депутатът от британската Консервативна партия сър Никълъс Сомс - внук на военновременния премиер Уинстън Чърчил.

Германският канцлер Ангела Меркел се очаква в руската столица на следващия ден, за да проведе преговори с Владимир Путин и да поднесе венец пред мемориала на Незнайния воин.

Веднага след парада руският президент, чуждестранните му колеги и техните съпруги поднесоха по букет червени карамфили пред Вечния огън край стените на Кремъл. 

Източник: 1tv.ru; БНТ