"Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" и "Грандхотел Будапеща" са кандидати за статуетката в най-много категории - девет

"Американски снайперист" на Клинт Ийстуд, "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" на Алехандро Гонзалес Иняриту, "Грандхотел Будапеща" на Уес Андерсън, "Игра на кодове", "Камшичен удар", "Селма", "Теорията на всичко" и "Юношество", получил най-много награди "Златен глобус".

Това са осемте (от възможните 10) заглавия, които си оспорват тази година титлата "Най-добър филм" на "Оскарите".

Освен главните актьори в четири от тях: Бенедикт Къмбърбач ("Игра на кодове"), Брадли Купър ("Американски снайперист") и отличените със "Златен глобус" Майкъл Кийтън ("Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството") и Еди Редмейн ("Теорията на всичко"), към номинираните за главна мъжка роля се присъединява Стив Карел ("Ловец на лисици").

Само една актриса от осемте филма на годината е кандидат за статуетката с главната си роля - Фелисити Джоунс ("Теорията на всичко"). Останалите номинирани в категорията са Марион Котияр ("Два дни, една нощ"), Джулиан Мур (Still Alice), Розамунд Пайк ("Не казвай сбогом") и Рийз Уидърспун ("Моето приключение в дивото").

Фотогалерия: Холивудските звезди в ролите на 2014 г.

Не по-малко оспорвано е при актрисите в поддържаща роля, където се конкурират отличената със "Златен глобус" Патриша Аркет ("Юношество"), Лора Дърн ("Моето приключение в дивото"), Кийра Найтли ("Игра на кодове"), Ема Стоун ("Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството") и Мерил Стрийп ("Вдън горите") с рекордна 19-а номинация.

След като получи "Златен глобус", Дж.К.Симънс ("Камшичен удар") е безспорният фаворит при най-добрите актьори в поддържаща роля, в групата на които са още Робърт Дювал ("Съдията"), Итън Хоук ("Юношество"), Едуард Нортън ("Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството") и Марк Ръфало ("Ловец на лисици").

Пълният списък с номинациите е публикуван в официалния сайт Oscar.go.com.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 87-и път на 22 февруари в 24 категории. Церемонията е в "Долби тиътър", Лос Анджелис, който разполага с 3300 места. За първи път водещ е актьорът Нийл Патрик Харис.

Ако бъдат връчени всички 50 подготвени статуетки, броят на притежателите им от 1929 г. насам ще надхвърли 3000.

На отделна церемония на 8 ноември бяха отличени носителите на почетни "Оскари": японският аниматор Хаяо Миядзаки, френският сценарист и драматург Жан-Клод Кариер, 94-годишната актриса Морийн О'Хара, една от последните живи легенди от златната ера на Холивуд, която - парадоксално! - досега дори не е била номинирана за Академичната награда.

Певецът и актьор Хари Белафонте, вече на 87, получи приза за хуманитарна дейност на името на Джийн Хършот, с който преди година беше удостоена и Анджелина Джоли.

10-те номинации за филм на годината се определят измежду 323 заглавия, които отговарят на критериите на американската киноакадемия. Фаворитите вече станаха известни покрай наградите "Златен глобус", раздадени в неделя.

Фотогалерия: Холивудските звезди в ролите на 2014 г.

Актьорът Крис Пайн ("Стар трек", "Вдън горите") и режисьорите Алфонсо Куарон и Джей Джей Ейбрамс обявиха номинациите от 15,30 ч. българско време в пряко предаване на Oscars.org/Live и в YouTube.