Филмът с главен герой Мартин Лутър Кинг е посветен на епизод от борбата за граждански права на афроамериканците

През март 1965 г. от 20-хилядното американско градче Селма в Алабама тръгват протестни шествия към столицата на щата - Монтгомъри. Трите акции, предвождани от Мартин Лутър Кинг и други активисти, водят до забрана на расовата дискриминация в упражняването на избирателни права.

След победата на "12 години в робство" на "Оскарите" през март, сега и "Селма" се спряга сред основните фаворити за филм на годината.

Като продуцент, а и с поддържаща роля, в "Селма" се е включила влиятелната тв водеща Опра Уинфри. Д-р Кинг пък се играе от актьора Дейвид Ойелово - нейният екранен син в "Иконом на седем президенти" (2013), взел участие в онези събития от 1965-а. Той е популярен и от британския шпионски сериал "Фантоми" (Spooks).

Режисьорка е Ава Дюверне, събрала овации и награди през 2012 г. с драмата Middle of Nowhere, където също се снима Ойелово. Сред останалите актьорски имена се открояват Том Уилкинсън като президента Линдън Б. Джонсън, Тим Рот като губернатора на щата Алабама, Джовани Рибизи, Кармен Еджого, която е Корета Скот Кинг, Куба Гудинг-младши, рапъра Комън.

Документални кадри от протестните шествия Селма-Монтгомъри могат да се видят в тв поредицата от 1987 г. Eyes on the Prize, посветена на движението за граждански права в САЩ.