"Юношество" на Ричард Линклейтър вече оглави няколко годишни класации и получи пет номинации за наградите на независимото кино "Индипендънт спирит"

"Юношество" (Boyhood) е уникален проект, който Ричард Линклейтър снима в продължение на 12 години с едни и същи актьори. Момчето на име Мейсън (дебютна роля на Елар Колтрейн) буквално пораства пред очите ни в продължение на 165 минути, колкото е времетраенето на филма.

Родителите му се играят от Патриша Аркет и Итън Хоук, звезда от трилогията на Линклейтър, приключила с "Преди полунощ", а в ролята на по-голямата сестра Саманта е дъщерята на режисьора - Лорелай Линклейтър.

"Юношество" вече беше отличен на Берлинале 2014 - със "Сребърна мечка" за режисура, а още награди очаква догодина, след като събра пет номинации за наградите на независимото кино "Индипендънт спирит" и "Готъм".

Лентата вече оглави и някои годишни класации - на Британския филмов институт и специализираното сп. "Емпайър", което го постави начело на 50-те най-добри филма за 2014 г., пред останалите заглавия в Топ 5: "Лешояда", "Вълкът от Уолстрийт", "Истинският Люин Дейвис" и "Пазители на Галактиката".

В началото хлапето е едва на шест - виждаме го на тази възраст и на снимката за плаката. Днес е вече на 20 и има първата си актьорска номинация.

Екипът работи без договори, на честна дума, и от 2002-ра насам всички успяват да се съберат веднъж годишно за по три-четири дни, за да заснемат поредните сцени.

Междувременно Линклейтър реализира други свои проекти, вкл. трилогията "Преди изгрев", която проследява връзката между героите на Жули Делпи и Итън Хоук от 1995 г. насам.

"Юношество" е носталгична "капсула на времето", запечатала близкото минало, но същевременно - ода за порастването и родителството, обясняват продуцентите му от IFC Films, които също поели дългосрочния риск.