"Гранд хотел Будапеща", който откри Берлинале 2014, спечели втория по значимост приз от фестивала; номер 1 стана филм от Китай

Филмът на Уес Андерсън, който получи Голямата награда на журито "Сребърна мечка", е и в програмата на София филм фест през март. "Гранд хотел Будапеща", където участват маса звезди, ще бъде показан на една от галапрожекциите в зала 1 на НДК.

"Златната мечка" от 64-тия кинофестивал в Берлин отиде при китайския трилър Bai Ri Yan Huo (Black Coal, Thin Ice / Черни въглища, тънък лед), а Ляо Фан спечели "Сребърна мечка" за най-добър актьор с превъплъщението си в алкохолизиран следовател, за което качил 20 кг.

Наградата за актриса взе Хару Куроки от японската драма Chiisai Ouchi (The Little House / Малката къща) на Йоджи Ямада.

Boyhood, който разказва за живота на едно момче от пет до 18-годишна възраст, донесе на Ричард Линклейтър отличието за режисура. Американецът чака и "Оскарите" на 2 март с една номинация за предишния си филм, "Преди полунощ", където също участва Итън Хоук.

Ричард Линклейтър, на патерици, на снимачната площадка на "Преди полунощ" с главните актьори Жули Делпи и Итън Хоук. С работата си като съавтори на филма тримата са кандидати за "Оскар 2014" в категорията "Оригинален сценарий"

"Сребърна мечка" на името на Алфред Бауер - за игрален филм, който "отваря вратите към нови хоризонти", - бе присъдена на Aimer, boire et chanter (Да обичаш, да пиеш и да пееш) на френския ветеран Ален Рене, който вече е на 91-годишна възраст. Творбата му е екранизация по пиесата на Алън Ейкборн от 2010 г. Life of Riley (Животът на Райли).

В международното жури на Берлинале 2014 влизаха известни имена като носителя на два "Оскара" Кристоф Валц, продуцентката Барбара Броколи и режисьора Мишел Гондри.

На фестивала бяха представени и други филми, които предстои да видим скоро - като "Нимфоманка" на Ларс фон Триер, събрал звезди като Ума Търман, Шая Лабъф и Крисчън Слейтър, също в програмата на София филм фест 2014.

Сред звездните премиери на червения килим беше и историческият "Пазители на наследството" с Бил Мъри, Жан Дюжарден, Джон Гудман, Джордж Клуни (който е и режисьор), Мат Деймън, Хю Боневил и Кейт Бланшет, по кината у нас от 21 февруари.