Президентът заяви, че не иска да се повтаря случаят "Белене". Не знам какво България ще спечели от "Южен поток", ако някой знае нека да извади доказателства и да посочи, каза още Плевнелиев

"Вярвам, че решението на "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия. Към момента никой не може да прецени дали печелим, или губим от "Южен поток", заяви президентът, цитиран от Novini.bg.

Договор за приходи от "Южен поток" България няма, заяви президентът Росен Плевнелиев. 

"Към момента всичко е в зоната на някакви хипотетични калкулации. Оборотът към България и приходите към България от "Южен поток" не са гарантирани. Предишните правителства на България не са подписали договор за приходи, те са подписали само договор за разходите. Аз вярвам, че това е един огромен пропуск", допълни още той. 

След решението на Русия да спре проекта "Южен поток" заради натиск от ЕС върху България и коментара на заместник-председателя на парламентарната комисия по енергетика Мартин Димитров по темата, други ключови лица също изразиха мнението си по въпроса.

Кристалина Георгиева

Обяснението за прекратяването на проекта "Южен поток" с България донякъде изглежда малко прехвърлено от болната глава на здравата. Това е коментарът на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. 

Начинът, по който беше взето и комуникирано това решение само още един път потвърждава защо е много важно да не сме зависими само от един източник на газ и защо диверсификацията на енергийните източници за Европа е толкова важна, заяви тя на пресконференция днес, цитирана от Novini.bg.

Да си припомним, че ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток", която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство. 

Това законодателство е там, за да защити нашите потребителите - гражданите и промишлеността - от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките. Тази позиция е известна на руската страна и не се е променила вчера, не може това да бъде причината за това решение, посочи Георгиева. 

Това, че има отказ да се допуснат други доставчици до тръбите на "Южен поток", е това, което се оказва неприемливо за руската страна. 

От гледна точка на Югоизточна Европа диверсификацията наистина е много важна. Вътрешният пазар трябва да защитава потребителите в Европа. Комисията ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа, добави Георгиева. 

Попитана дали ЕК сега ще компенсира нашата страна, зам.-председателят заяви, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници. 

ЕС ще продължи да бъде в следващите години най-големият източник за инвестиции в българската икономика, както досега. Знаем, че България очаква да получи за следващите седем години 32 млрд. лева, че от досегашния бюджетен период има още девет милиарда лева, които потенциално страната може да усвои. 

Да се надяваме, че ще ги усвои максимално. Има възможност да се обсъждат начини европейското финансиране да допринесе за енергийната независимост на България, посочи Георгиева. 

България е суверенна страна, сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за "Южен поток" достъп до тръбата за други доставчици, е в интерес на България. 

То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите, коментира Кристалина Георгиева.

Румен Овчаров

Бившият министър на енергетиката в правителствата на Жан Виденов и на Сергей Станишев, Румен Овчаров заяви пред Нова телевизия, че спирането на "Южен поток" ще доведе до сериозни загуби за България.

"Загубите от 400 млн. долара е доста занижена сума. Ако изчислим евентуалния транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия праща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно", коментира Овчаров.

"Ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна?", запита бившият енергиен министър, обяснявайки "начина за България начина за осигуряване на енергийна независимост е чрез взаимна зависимост".

Той също така заяви, че правителството на ГЕРБ, което с подкрепата на Мартин Димитров, "ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструктурни проекти, чрез които България не само можеше да излезе от икономическата криза, но и би могла да бъде съвсем друга страна".

Божидар Лукарски

От своя страна, настоящият министър на икономиката Божидар Лукарски заяви пред журналисти, че не счита "Южен поток" за спрян, докато не види окончателното решение на Русия. Той заяви, че трябва да се изчака именно едно такова официално писмо, за да може по-детайлно да бъде оценена ситуацията, пише News.bg.

Меглена Кунев

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви по повод на решението на Русия за спирането на "Южен поток", че България е за това да има икономически изгоден проект и спазване на европейското законодателство. Тя направи този коментар преди началото на форум за трансатлантическото партньорство, информира Novini.bg.

Кунева уточни, че все още няма официална позиция на Русия по въпроса за спирането на проекта, така че няма какво да се коментира и от българска страна.