Пари в Европа има достатъчно, допълни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева

Реформаторският блок и Патриотичният фронт да се разберат за избора на Орхан Исмаилов на поста заместник-министър на отбраната, заяви Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря Кристалина Георгиева, информира Novini.bg

Казусът "Исмаилов"

"Исмаилов е предложен от РБ, лично от министъра. При тази тежка коалиционна култура, която демонстрираме в момента, аз съм го назначил", каза още Борисов. Премиерът посочи, че неслучайно е оставил министъра на правосъдието от служебния кабинет. 

"Той е изготвил една добра стратегия за реформа в съдебната система, която се надявам да бъде одобрена от парламента. Мисля, че тази приемственост е похвална и тя ще доведе до отпадане на Механизма за наблюдение, ако в България има стабилност", разкри Борисов.

България, Ръмъния и Шенген

"Преди година и половина България искаше да се откъсне от Румъния, защото те ни пречеха за приемането в Шенген. Дефицитът по бюджета от 1,2% от БВП сега е 3,7%. Експериментът "Орешарски" струва 9 млрд. лева на държавата", допълни премиерът. 

Нови работни места

Обсъдихме Плана за инвестиции на ЕК от 315 млрд. евро, чиято цел е възстановяването на растежа в Европа и създаването на работни места, обяви от своя страна Кристалина Георгиева. 

Тя поздрави Бойко Борисов, че е успял да направи правителство в нелеки условия. 

"Така той запази страната ни от риска да влезе в още по-сериозна политическа криза. Знаем колко навреди на икономиката и на качеството на живот на хората последната година и половина. Има парламент и правителство и това много се цени в Брюксел", посочи Георгиева, която в понеделник ще има разговори с икономическия екип на правителството. 

Развитие на човешките ресурси

"Преди две седмици ЕК размрази парите по оперативната програма "Околна среда", а днес беше одобрена първата от новите програми - "Развитие на човешките ресурси", с бюджет 1 млрд. предимно за откриване на нови работни места", каза еврокомисар Георгиева. 

Тя благодари, че България я е подкрепила за втори мандат в ЕК. За нас е важно да има добри резултати от усвояването на парите от ЕС, защото европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа, заяви тя. 

16 млрд. евро за България

"Няма как да водим преговори за бюджет на ЕС, ако не усвояваме парите. За България това са 4,5 млрд. евро от предишния период и знаем, че имаме 16 млрд. за следващия период. Важно е страни като нашата да работят с ЕК, така че да има резултат за нашата икономика", допълни тя. 

"Пари в Европа има достатъчно, неслучайно Европейската банка дава отрицателен лихвен процент по някои от депозитите. За България има интересни проекти в сферата на енергийната ефективност. Правителството обеща да санира сградите, за да се намалят сметките за отопление и да се повиши стойността на имотите на хората. Четирите основни приоритета за този План са инфраструктура, енергийна ефективност, дигитален пазар на Европа и инвестиране в иновации, което е особено важно за нашата страна, посочи тя. Фондът е разделен на две части за големи фирми и за малки и средни предприятия. Трябва да се погледне с какво може още да се кандидатства и да се ангажира частният сектор", завърши Георгиева.