Световната здравна организация оповести новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб

1 декември е Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН. За пръв път той се отбелязва през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), в стремежа й да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ.

Оттогава насам датата се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат в над 190 държави по света.

Всяка година на 1 декември доброволците на Българския младежки червен кръст (БМЧК) правят мащабна информационна кампания на територията на цялата страна.

Нова стратегия за елиминиране на ХИВ

СЗО анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки.

Едната е незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза на заболяването е пациентът. Последните проучвания показват, че пациентите, които са на терапия, на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си. Това означава, че те могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хора, с които имат сексуален контакт.

Виж още: ООН: 5 години ускорени действия и можем да овладеем СПИН до 2030 г.

Другата е подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН. Освен традиционните методи на превенция, СЗО препоръчва и употребата на т.нар. предекспозиционна профилактика (PrEP). За предекспозиционна профилактика се използват някои от наличните медикаменти за лечение, които обаче се прилагат при здрави хора, изложени на значителен риск от инфектиране с ХИВ. Франция е първата държава в Европа, която официално въведе предекспозиционната профилактика за своите граждани преди няколко седмици.

Третата препоръка е елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие - Целите на програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) включват елиминирането на ХИВ епидемията до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 г. 

През следващите пет години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ, да бъдат наясно, че са инфектирани, 90% от тях да бъдат включени на антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта.

Виж още: Чарли Шийн и още 15 звезди, които живеят (или умират) с вируса на СПИН

Хората със СПИН в България

България все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение. По този начин те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други.

От началото на тази година са открити нови 193 души с ХИВ вирус, с което официалният брой на серопозитивните в страната става 2 460 лица. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 г.

За сравнение до края на ноември миналата година новооткритите случаи са били 204, т.е. се запазва броят им. 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция тази година в България са се инфектирали по сексуален път.

Към 31 октомври 2016 г. общо 1142 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 954 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинирата терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването, независимо от техния здравно-осигурителен статус.

България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (2011 г.) честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5,7 случая на 100 хил. души население, а в България - 2,7 случая на 100 хил.

От 1986 г. насам починали от СПИН са над 900 души. Благодарение обаче на модерната трикомпонентна терапия животът на заразените с ХИВ вече може да бъде удължен със средно до 25-30 години.

Регистрирани от 1987 г. серопозитивни лица продължават да живеят и да работят активно. Лекарствата, които тази година са за 15 млн. лв., са осигурени от здравното министерство. Между 8000 и 14 хил. струва терапията на един пациент.

Виж още: Чарли Шийн всъщност няма СПИН (видео)