През 2015 г. тя ще достигне до 380 лв.

Минималната работна заплата да скочи на 380 лв. - на това се е съгласил финансовият министър Владислав Горанов, отстъпвайки от позицията си за замразяване на минималната работна заплата, предаде Нова телевизия.

Минималното възнаграждение ще се повиши обаче поетапно. Планът на финансовия министър е 1 януари то да нарасне с 20 лв. до 360 лв. След това в средата на 2015 г. минималната заплата да се повиши с още 20 лв. Условието е да няма сериозни финансови катаклизми.

Днес на заседание на Министерския съвет въпросът ще бъде разгледан заедно с проектобюджета за 2015 г.

Очаквано, идеята срещна одобрението на синдикатите

"Тази стъпка е важна, но те по този начин ще направят и на себе си услуга. Минималната работна заплата не осигурява минимална пенсия, държавата дотира минималната пенсия, защото минималната работна заплата не е я осигурява. Ползите са двустранни, а и всички знаят, че минималната работна заплата отива само в потребление", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите си мислят.

"Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика", заяви председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Работодателите - категорично против

Заедно с него в студиото беше и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който от името на работодателските организации се обяви категорично против идеята.

Виж още: Един час труд е поскъпнал с 3,6% за работодателите

"Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж - 13% ръст на минималната заплата", заяви Велев.

"Няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата", допълни той.