В най-оптималния вариант е възможно увеличение до 30 лв.

Министество на финансите замразява минималната работна заплата. Намеренията на Министерство на финансите са следващата година тя да не бъде увеличавана, а да запази сегашната си стойност от 340 лв., пише "Преса".

Големите надежди

Има възможност и за леко увеличение, но то няма да бъде повече от 20-30 лв. Причината за това са негативните прогнози за икономическия ръст догодина от 0,8-1%, обявени от финансовия министър Владислав Горанов.

От КНСБ преди няколко месеца поискаха минималната заплата да стане поне 400 лв. В тригодишната бюджетна прогноза на служебния кабинет пък беше заложено догодина тя да достигне 380 лв. Доволни ще останат работодателските организации, които пък изразиха желание за замразяване на минималните възнаграждения на 340 лв.

Крайното решение ще стане ясно в закона за държавния бюджет за 2015 г.

Желанието на синдикатите

На среща със социалния министър Ивайло Калфин обаче от КНСБ са настояли за нова политика по доходите и нов механизъм за определяне на минималната заплата. Те са поискали минималните възнаграждения да представляват 45-55% от средната (364-445 лв.).

Виж още: Плоският данък остава

Другото изискване е те да не падат под линията на бедността В момента, след отдръжките за личните осигурителни вноски (12,9%) и подоходния данък от 10% обаче, линията на бедността се прекрачва и работещите на минималната заплата реално взимат едва 266,53 лв.

Това не е първият опит на синдикатите да прокарат формула на минималната заплата по обективни критерии, изготвена по подобие на швейцарското правило за пенсиите. Тогава обаче те срещнаха съпротивата на тогавашния финансов министър Симеон Дянков.