Ряпата е един от най-подценяваните зеленчуци в кухнята, а истината е, че има много какво да предложи на готвачите

Какви са тайните на ряпата в кулинарията и в какви рецепти може да я включите?

Повече за ряпата

Ряпата всъщност е коренов зеленчук от семейството на репичките и руколата. Познат е на света от древни времена – известно е, че гърците и римляните са го използвали както в кухнята, така и като лек за различни заболявания. 

В миналото ряпата е била един от най-уважаваните зеленчуци заради ценните й качества и най-вече за това, че играла ролята на хранителен запас в трудни времена, тъй като хората я оставили в земята до следващата реколта.

Ряпата често е подценявана, но истината е, че тя е също толкова полезна, колкото много други зеленчуци. В състава й влизат витамини А и С и полезни вещества като желязо, калций и фосфор. 

Единственият й недостатък е, че съдържа известна доза горчиви съставки, които може да не се харесат на вкуса на някои. Но колкото по-млада е ряпата, толкова по-крехка и вкусна е тя.

Днес има различни видове ряпа. Тези, които имат по-мек вкус, участват в менюто на масата, докато по-грубите сортове са храна за животните. Зеленчукът е най-вкусен през периода октомври-март, затова зимата е подходящо време да се насладите на здравословните и кулинарните му качества.

Тайните на ряпата в кухнята

Оказва се, че ряпата предоставя доста възможности на кулинарите. Най-позната е настъргана на салата, объркана с моркови и някакъв дресинг. Но има още доста рецептите, които зеленчукът предлага. 

В Турция ряпата се предлага като съставка на зеленчукова напитка с моркови, докато в Япония я предпочитат пържена и по-кисела. В САЩ пък зеленчукът е част от гарнитурата към есенно-зимни ястия, а във Великобритания използват и листата й като заместител на горчица.

Индийската кухня също е сред почитателите на ряпата – ако сте готови да експериментирате с различни вкусове, там ще откриете идеалните рецепти.

Може да сварите ряпата, но имайте предвид, че зеленчукът отделя силен аромат. За да го смекчите, сложете във водата филия стар хляб, един обелен картоф или 1 ч.л. захар и няколко резена ябълка. 

Вари се между 15 и 50 мин в зависимост от това колко е млада. След това може да я направите на пюре или да я добавите към зеленчуковата крем супа. Тъй като ряпата си пасва отлично с картофи, нищо не пречи да я включите в сместа за картофени кюфтета – със сигурност ще привлечете вниманието на "дегустаторите" вкъщи.

Ряпата е вкусна и когато е приготвена на фурна, например с масло, настърган пармезан и подправки като магданоз, чесън, черен пипер, кориандът, естрагон или индийско орехче. От нея може да направите и зеленчуков чипс за децата или вкусен огретен със сирена, лук, резени хляб и свежи подправки. Подходяща е и за ястия с доматена основа.

Освен всичко изброено, използвайки зеленчука ще разнообразите традиционната пилешка супа или ястията със свинско месо или бекон. Ряпата се комбинира също с броколи, горчица, гъби, моркови, пащърнак.

Зеленчукът е подходящ също за вегетарианската кухня.

Избор и съхранение на ряпата

Когато избирате ряпа, гледайте тя да е със сравнително гладка кожа, без особени натъртвания и оцветявания. Внимавайте също листата да са свежи – те също са индикатор за това, дали ряпата е прясна. 

Зеленчукът може да съхранявате в хладилника за около 2 седмици, като преди това трябва да отстраните листата и да я поставите в торбичка.

Източник: Rozali.com