Всички храни в природата съдържат киселина, но когато нашето тяло приема твърде много алкали (основи) или пък твърде малко, това може да доведе до дисбаланс

Важно е да се поддържа правилен баланс на рН, пишат колегите от Lechenie.bg. Когато ядем твърде много кисели храни, това може да доведе до сериозни болести като ацидоза (обща диагноза при хора страдащи от диабет).

Когато хранителните вещества, необходими за постигането на този "киселинен баланс", не са достатъчни пък, тялото започва да разгражда собствените си мазнини от костите и други жизненоважни тъкани, което от своя страна вреди на способността на организма да се самовъзстановява и да детоксикира тежките метали.

Ето и списък с някои от най-важните алкални храни, които всеки е добре да включи в хранителния си режим.

1. Лимони

Повечето хора приемат, че лимоните са кисели плодове, може би това е така, защото те са много кисели на вкус или пък заради лимонената киселина, но в действителност лимоните са силно алкални. 

Те имат ниво на рН 9,0, което напрактика значи, че те имат проалкално действие при храносмилането.

Жълтите цитруси също са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и електролити. Ако не ви понасят да ги приемате чисто, пробвайте да изцедите малко във водата си или просто на обяд вместо оцет сложете лимон върху салатата си.

2. Ябълки

Нивото на рН на ябълките е 8,0. Те съдържат и разнообразие от минерали, витамини и фитохимикали, които помагат да се запази здравето на тялото и имунната система да работи правилно.

Ябълките съдържат много ензими, които подпомагат храносмилането и оптималния хормонален баланс. А най-хубавото е, че те са почти по всеки вкус.

3. Кореноплодни зеленчуци

Те са с богато съдържание на минерали. Цвеклото, ряпата и морковите са един добър представител на тези зеленчуци. Можете да ги изпечете, да ги сготвите на пара или дори да ги ядете сурови или настъргани върху салати.

Виж още: Хранене според сезона

4. Кълнове от люцерна

Кълновете са невероятни малки хранителни пакетирани усилватели, които са силно алкални и съдържат много важни витамини и минерали. Ако обичате зеле, много лесно можете да се сдобиете със семената му и така да си ви подръка цяла година.

5. Листни зеленчуци

Към тях спадат зеленчуци като къдравото зеле и храната на Попай, а именно спанакът. Те имат високо съдържание на витамин К и фолиева киселина, фитохимикали, антиоксиданти и фибри.

Можете лесно да добавите спанака в една супа или яхния или просто да си направите салата. Добър избор е да комбинирате спаначената салата с други две алкални храни – чесън и лимон !

6. Диня

Не само че динята е алкализираща храна с рН 9,0, а е и изключително вкусна. Тя също е отличен източник на фибри, бета каротин, витамин С и ликопен. Динята се състои от 92% вода и винаги утолява жаждата! 

Виж още: Пет храни, които да консумираме през есента