Най-голямата германска енергийна компания се отказва от атомните централи, въглищата и газта за сметка на зелената енергия

Най-големият германски енергиен концерн ЕОН се отказва от конвенционалната енергия. От ЕОН обявиха, че поемат нов курс, като се отказват изцяло от енергията от атомни централи, въглища и газ, заменяйки я само със зелена енергия, предаде БНР.

Разделяне на две

Най-големият германски енергиен концерн обяви, че от фирмата ще се отдели по-малка дъщерна компания, която ще ще поеме досегашния бизнес с конвенционална енергия. Идеята е ЕОН да продаде тази дъщерна компания в определен момент и да се занимава само със зелени енергии, разпределение на ток и обслужване на клиентите.

Предвижда се 20 хил. души да останат на работа в новосъздадената дъщерна фирма, а другите 60 хил. ще продължат работата си за централата. Съкращения и уволнения няма да има.

"Новата ни стратегия не е програма за съкращаване на работни места, а отговор на радикалните промени в глобален аспект. Широката палитра от дейности на ЕОН вече не отговаря на съвременните предизвикателства и затова променяме бизнесмодела си", обясни директорът на ЕОН Йоханес Тайсен.

Виж още: Зеленият остров на света

Зелената енергия изяжда конвенционалната

Заради субсидирането на възобнояеми източници на електричество много централи, работещи на газ и въглища, са натрупали огромни дългове, като отказът от конвенционални енергии е отговорът на ЕОН на драстичните промени в глобалния енергиен пазар.

Тази промяна може да бъде революционна за германската икономика, като се смята, че тя ще доведе до дълбоки промени не само на енергийния пазар, но вероятно и в самата политиката на държавата, смятат експерти.

Виж още: Български учени произведоха ток от сероводорода в Черно море