92% от теглото на динята е вода, което я прави най-воднистия плод. Има обаче и състояния, в които е противопоказана...

Освен самата сърцевина, кората и семките на динята също са полезни за здравето. Семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло

Какво съдържа динята

Динята е източник на пектинови вещества, растителни влакна (фибри), витамини А, В1, В2, В9, С, РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий

Например едно парче диня съдържа едва 43 калории, няма мазнини, има едва 2 г натрий и по 1 г въглехидрати и фибри. Едно средно голямо парче ви осигурява 17% от витамин А, 21% витамин С, 2% желязо и 15% калций.

Виж още: 10 натурални начина за намаляване на киселините

Защо е полезна динята?

Динята е богата на аминокиселината цитрулин, която повишава нивото на аргинин и съответно на азотен окис в организма. Богата е и на антиоксиданта ликопен, както и на бета каротин.

Благодарение на ниското си калорийно съдържание се препоръчва и при диети.

Динята е полезна за стомаха заради количеството фибри, които съдържа. Така помага на стомашния тракт и неговото редовно освобождаване. 

Динята е прекрасно диуретично средство. Подходяща е и за детоксикация на организма.

Фолиевата киселина, която се съдържа в динята, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Тя участва в синтеза на аминокиселините и процеса на кръвообразуване, като регулира обмяната на течности в организма. 

Кръвното налягане също се нормализира. Публикация в "Американския журнал по хипертония" показва, че динята намалява брахиалното кръвно налягане и влияе на напълняването при пациенти в първа степен на хипертония.

Динята помага за предотвратяване на астмата, най-вече витамин С в нея помага на организма да не развива астма. 

Тъй като динята е прекрасен източник на витамин С, както и на други важни хранителни вещества, тя се бори със свободните радикали, които причиняват рак. Когато приемаме ликопен, намалява риска от рак на простатата. 

Виж още: Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

Тъй като 92% от динята съдържа вода, тя помага на тялото да се хидратира и е прекрасна следобедна закуска в летните месеци. 

Динята се бори и с възпаленията, тъй като холинът в нея помага за по-добър сън, за ученето и паметта. Холинът е помощник и при абсорбирането на мазнини.

При хронични състояния динята също облекчава състоянието на болния. При болки в мускулите едно парче диня не само няма да навреди, но и може да ги облекчи. Сокът й намалява мускулната треска и помага за съкращаване времето за възстановяването на мускулите. 

Кожата също се чувства фантастично, когато похапвате диня по-често. Знаем колко е важен витамин А за кожата, а в динята го има, както и в крема за лице. Той спомага и за растежа на косата. 

Важно! За да се запазят антиоксидантите, ликопен и бета каротин, трябва да съхраняваме динята при стайна температура, а не в хладилник!

Виж още: Храни, които ни пазят от деменция и Алцхаймер

Въпреки че динята е много полезна, все пак трябва да бъдем внимателни с нея. Ето някои от противопоказанията:

1. Тези, които имат захарен диабет, трябва да бъдат внимателни с меката част на динята и да не прекаляват, защото тя е богата на захари.

2. Ако сте в начален стадий на настинка, също не бива да ядете диня. Според традиционната китайска медицина това може да усложни болестта. Но ако настинката е в напреднал стадий и имате висока температура, устата ви пресъхва, боли ви гърлото или урината ви е тъмножълта, яденето на диня е препоръчително, защото това ще помогне за по-бързото оздравяване.

3. Не яжте диня, която е разрязана отдавна. Горещото време е подходящо за развитието на различни бактерии и това може да предизвика стомашни неразположения.

4. Ако страдате от бъбречна недостатъчност, също не бива да ядете много диня. Изяждането на големи количества от нея за кратко време ще увеличи течностите в организма и ще затрудни работата на бъбреците, при което организмът няма да успее да изхвърли излишните течности. А това от своя страна ще затрудни кръвообращението и лесно може да предизвика сърдечна недостатъчност.

5. Не яжте диня преди и веднага след хранене. Тъй като динята съдържа много вода, това може да разреди хранителните сокове и да наруши нормалното разграждане и усвояване на хранителните вещества.

6. Яденето на студена диня може да увреди функцията на стомаха и далака. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт или сйс зъбите, яденето на студена диня е абсолютно противопоказано.

Виж още: Какво да правим, ако зрението ни отслабва