Главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията бе награден с почетната титла от сп. "Рийдърс Дайджест"

За поредна година бе връчена наградата "Европеец на годината" на списание "Рийдърс Дайджест". 

Тази година с отличието бе наградена Лаура Кодруца Кьовеши - главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията, пише в. "Сега". 

"Наградата е признание за смелата и трайна борба на Лаура Кодруца Кьовеши, ръководителката на НДБК в Румъния, срещу корупцията на високо ниво. В качеството си на началник на агенцията, начело на която беше назначена през май 2013 г., тя изпрати на съд един бивш премиер и повдигна обвинения срещу десетки парламентаристи, съдии и бизнес магнати", се посочва в съобщението на "Рийдърс Дайджест".

Кьовеши получи похвали от Брюксел и за предишната й работа като главен прокурор на Румъния. Тя беше назначена начело на главната прокуратура на 33 години, с което стана най-младият главен прокурор в страната.

Отличието за втори път се присъжда на румънец след Яна Матей, председателка на благотворителната организация "Рийчинг аут Роумейния", която бе отличена през 2010 г. за подкрепата, оказвана от фондацията на жертвите на трафик на хора.

Като "Европеец на годината" са били награждавани и две българки за работата си като еврокомисари - Меглена Кунева и Кристалина Георгиева в ежегодната анкета на списание "Юръпиън войс" съответно през 2008 г. и 2010 г. 

Източник: в. "Сега"