Поредици като "УандаВижън", "Сокола и Зимния войник", "Локи", "Ястребово око" и What if...? продължават сагата, започнала на големия екран

В разгара на пандемията от новия коронавирус познати комиксови персонажи от филмовата вселена на "Марвъл" станаха обект на хитови минисериали, които тази пролет обраха кинонаградите на MTV, а през лятото донесоха на студиото първите номинации за "Еми" - и статуетки в техническите категории.

Макар да се представи скромно на Академичните тв награди, за публиката на MTV "УандаВижън" беше номер 1, като взе още три от отличията с форма на купа с пуканки: за най-добър актьор (Елизабет Олсън като Уанда Максимоф / Алената вещица), най-голям злодей (Катрин Хан) и екранната битка помежду им.

От "Сокола и Зимния войник" пък беше отличен Антъни Маки в ролята на Сам Уилсън, известен като Сокола, но и като следващия Капитан Америка. Двамата със Себастиан Стан, който играе Бъки Барнс / Зимния войник, спечелиха и приза на MTV за най-добър екранен тандем. 

Двете заглавия бяха първите, които "Марвъл студиос" произведоха за собствената стрийминг платформа на "Дисни" Disney+. Стартът й беше през ноември 2019 с нашумелия първи игрален сериал по "Междузвездни войни" - The Mandalorian, от който миналата есен беше излъчен и втори сезон.

Сериалите на "Марвъл", към които спадат също "Локи", очакваният за Коледа "Ястребово око" / Hawkeye и анимационният What If...?, обаче се чакат с по-голямо нетърпение, защото продължават сюжети, започнали в някои от най-касовите филми на големия екран изобщо - поредицата за Отмъстителите, която вече наброява 25 заглавия. 

Засега сценаристите са се фокусирали върху период, който обхваща месеците след събитията в "Отмъстителите 4: Краят". В "Сокола и Зимния войник" например двама от най-близките хора на Стив Роджърс / Капитан Америка продължават напред без своя съратник, налагайки се да преодоляват както общи врагове, така и собствените си съмнения и демони от миналото.

Приятел на Стив още от детинство, Бъки Барнс (Себастиан Стан) десетилетия наред работи за противниковия лагер като наемен убиец с промит мозък и прозвището Зимния войник. Сега той е реабилитиран, но все още преследван от кошмари...

Антъни Маки пък е чернокожият армейски ветеран Сам Уилсън, който благодарение на механичните си криле се превръща в Сокола, но тепърва се учи да борави и с неразрушимия щит, завещан му от Капитан Америка.

Повсеместната карантина забави снимачния му процес в Европа и киновселената на "Марвъл" трябваше да започне своята Четвърта фаза с минисериала "УандаВижън".

Виж още: Време е за нова фаза от киновселената на "Марвъл"

С всеки от деветте си кратки епизода, които излизаха всеки петък в платформата "Дисни плюс" от 15 януари до началото на март, поредицата за Вижън и Уанда отдаде почит на тв жанра "ситком" през различните десетилетия от зората на телевизията до наши дни: Шоуто на Дик ван Дайк, "Омагьосване", I Dream Of Jeannie, The Brady Bunch, "Пълна къща", "Малкълм", "Модерно семейство".

Пол Бетани отново се превъплъти във Вижън, продължение на изкуствения интелект Джарвис, създаден от Тони Старк и придобил телесна форма в "Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон" благодарение на един от Камъните на безкрайността.

Новата звезда пък бе Тейона Парис ("Ако улица Бийл можеше да говори") като порасналата Моника Рамбо. Последно видяхме дъщерята на Мария Рамбо като хлапе в "Капитан Марвъл", чието действие се развиваше в средата на 90-те. В комиксите тя се сдобива със свои свръхсили и еволюира до супергероиня, която носи бойното име на майка си, пилот от американските ВВС - Фотон.

"УандаВижън" се движеше на ръба между мистерията, комичното и трагичното, а финалът му положи основите на поне три филма в поредицата: "Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта", "Спайдърмен 3: Няма път към дома" и "Капитан Марвъл 2: Семейство Марвъл".

"Сокола и Зимния войник" заложи повече на екшъна, а сред познатите лица там бяха още Емили ван Камп в ролята на Шарън Картър / агент 13 (племенница на оригиналната агент Картър - Пеги), и Даниел Брюл, завърнал се триумфално като злодея от "Първият отмъстител 3: Войната на героите" барон Хелмут Земо.

What if...?

Феновете приемат ентусиазирано и първия анимационен сериал на "Марвъл студиос" - What If…? (Ами ако...?), вдъхновен от едноименните комикси и озвучен с гласовете на почти всички оригинални актьори от филмите.

Всеки епизод е посветен на ключов момент от филмовата вселена на "Марвъл", преразказан така, че да даде неочакван обрат на уж познати сюжети. .

Например: Как щяха да се развият събитията през Втората световна война, ако експерименталният серум превърне в супервойник не Стив Роджърс, а любимата му Маргарет "Пеги" Картър (Хейли Атуел) от "Капитан Америка: Първият отмъстител" и сериала "Агент Картър"? 

 

И още: Какво ще да стане, ако супергероите се превърнат в зомбита? Ако вместо Питър Куил извънземните отвлекат бъдещата Черна пантера - Т'Чала? Ако д-р Стрейндж изгуби в катастрофата не ръцете си, а своето сърце? Ако Килмонгър спаси Тони Старк от атентата в Афганистан?

Свързващото звено между епизодите е Джефри Райт (сериала "Западен свят") като един от прастарите извънземни наблюдатели, т.нар. Watchers, които се мярнаха в "Пазители на галактиката 2". Ролята му е да регистрира случващото се, но без да се намесва, също като Вечните. Той единствено коментира, а препратките му към мултивселената намекват, че това ще е доминираща тема в Четвъртата фаза.

"Ястребово око"

Сериалът Hawkeye (Ястребово око) трябва да ни запознае с един от т.нар. "млади Отмъстители" - Кейт Бишъп (Хейли Стайнфелд от True Grit и "Бъмбълби"), която бившият агент на ЩИТ Клинт Бартън (Джеръми Ренър), по прякор Ястребово око, обучава за свой наследник в майсторската стрелба с лък.

Действието се развива по Коледа и изглежда свързано с периода на Бартън като Ронин след "Отмъстителите: Война без край". Първият трейлър повдигна завесата и към мюзикъла "Роджърс", поставен на Бродуей...

Догодина чакаме и Хълк в женски род с She-Hulk, където за главната роля на Дженифър Уолтърс е избрана звездата на сериала Orphan Black Татяна Маслани. Като Брус Банър / Хълк трябва да се завърне и Марк Ръфало.

През 2019 г. бяпа анонсирани минисериали за още двама нови супергерои: "Мис Марвъл" с дебютантката Имал Велани като тийнейджърката Камала Хан и Moon Knight с Оскар Айзък ("X-Men: Апокалипсис") в ролята на бившия морски пехотинец Марк Спектър / Лунния рицар.

Тази година към списъка с проекти за малкия екран бяха добавени и още комиксови сюжети: цял сериал за Уаканда от режисьора на "Черната пантера" 1 и 2 Райън Куглър, Secret Invasion / "Тайно нашествие", с фокус върху извънземната раса на скрулите, приемащи човешка външност, за да се внедрят сред нас, Armor Wars, който хвърля поглед към наследството на Тони Старк, и  Ironheart / Желязно сърце с Доминик Торн като Рири Уилямс, талантлива млада афроамериканка, приета още на 15 за студентка в Масачузетския технологичен институт - и заела нишата, овакантена от Железния човек.

Пост-мортем: "Агентите на ЩИТ"

Сериалът на "Марвъл" за Нечовеците (Inhumans) беше спрян скоропостижно, тъй като качеството му не се оказа на ниво - но "Агентите на ЩИТ" се задържа седем сезона в ефира на телевизия Ей Би Си, където въпреки ниските си рейтинги на излъчване се оказа сред най-гледаните заглавия в онлайн платформите.

В началото хронологията на сериала досега се преплиташе със събитията от филмите, като се включваха някои второстепенни персонажи и сюжетни линии (проекта "Екстремис", лейди Сиф, агент Ситуел, Ник Фюри, извънземните крии, "Хидра"). 

Краят на поредицата трябваше да покаже накъде поемат героите след оттеглянето на своя началник и ментор Фил Коулсън (Кларк Грег). Бившият кадър на ЩИТ, поел командването на агентурната мрежа от Ник Фюри, беше въведен в "Железният човек" (2008) като изцяло нов персонаж, който не фигурира в комиксите.

Той изигра поддържаща роля в цялата Първа фаза от киновселената на "Марвъл" и в предисторията "Капитан Марвъл", а накрая остана част от "Агентите на ЩИТ", след като бе възкресяван отново и отново...

През последните години стрийминг платформата "Нетфликс" също имаше "Марвъл" сериали с герои като Люк Кейдж, Джесика Джоунс и Дявола на доброто / DareDevil, които впоследствие се обединиха в The Defenders (Защитниците). Заради задаващата се конкуренция от "Дисни плюс" обаче всички бяха финализирани скоропостижно...

Друга онлайн услуга, "Хулу", пък готвеше самостоятелен сериал за Призрачния ездач, който вече се появи в сезон 4 от "Агентите на ЩИТ". Новото му човешко превъплъщение Роби Рейес принадлежеше към латинообщността, а го игра Габриел Луна, който има мексикански произход.

  

Персонажът с пламтящ череп и огнена верига е популярен от двата игрални филма (2007 и 2011 г.) с Никълъс Кейдж, където носи името Джони Блейз.

Завръщането му все още е въпрос на бъдеще, както и присъединяването на X-Men и Фантастичната четворка към вселената на "Марвъл" - което стана възможно, след като "Дисни" купиха праводържателите "Туентиът сенчъри фокс".