Певицата, популярна не само като солистка на вокалните групи "Тоника СВ" и "Фамилия Тоника", но и със самостоятелната си кариера, почина на 64-годишна възраст на Гергьовден

"По света има милиони певци, но малцина са истински... Тя беше истинска певица", сподели пред БНР композиторът Стефан Диомов. По думите му Ваня Костова е била именно от тези "истински, неподправени, които пееха искрено и вдъхновяващо - с неповторима бленда, неповторима фраза".

Певицата почина внезапно на Гергьовден, дни след своя 64-ти рожден ден. Родена е в Димитровград, но семейството й се мести в Бургас, където тя завършва английската езикова гимназия. Талантът й блесва във вокалната група на Диомов "Тоника СВ".

"Тя дойде при мен още, когато беше ученичка в XI клас и беше голяма изненада, защото пееше доста добре. Тогава имах проблем с първата "Тоника" - Ева беше бременна, а ни предстоеше турне и взех на нейно място Ваня", спомня си основателят на формацията.

Тя се дипломира в Естрадния отдел на Музикалната академия, в класа на Георги Кордов, а в нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от "Тоника СВ", Веселин Маринов, Богдан Томов.

"Тоника СВ", към ансамбъла на Главното управление на Строителните войски (ГУСВ), се сформира с конкурс през 1980 г., а първата песен, която изпява с тях още на следващата година, е "Приятели" по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев, която печели конкурса "Мелодия на годината".

В края на 80-те продължава кариерата си като самостоятелна изпълнителка, а в репертоарът й включва както драматични балади, така и български народни песни. През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и се събира с някогашните си колеги в супергрупата "Фамилия Тоника".

През 1998 г. печели първа награда в конкурса "Бургас и морето" с авторската си песен по стихове на Петя Дубарова "Звезди в мойта нощ". В последните години се изявяваше и в дует със сина си Боян Михайлов, като през 2004-та двамата печелят Гран при от фестивала "Пирин фолк" в Банско с неговата песен "Мелина".

Припомнете си още от най-големите й хитове, самостоятелни или като солистка на "Тоника СВ": "Звезда", "Очила и стар рефрен", "Искам да ти кажа", "Очакване за пролет" на Стефан Диомов, "За старата любов" (български кавър на шотландската народна песен Auld Lang Syne), танзанийската "Малайка", "Конче мое" и "Нека бъда твоята есен" на Тончо Русев, "Молитва" на Хайгашод Агасян, "Рождество" на Пламен Ставрев, "Вместо сбогом" - последната творба от патриарха на българската естрада Йосиф Цанков.

Поклонението пред певицата Ваня Костова е на 11 май от 14 ч. в столичния храм "Св. Седмочисленици".