Висш военен от президентския екип оглави новия Министерски съвет, в който са включени и познати лица от предишни правителства, БСП, градската десница, дори т.нар. "Отровно трио". Мотото им: "Почтеност, прозрачност и професионализъм"

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди", обяви президентът Румен Радев при клетвата на "Дондуков" 2 на шестото в българската история служебно правителство, което трябва да подготви предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

По думите му мотото трябва да бъде "Почтеност, прозрачност и професионализъм", а този състав "доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато в 45-ото Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България".

За министър-председател президентът е издигнал своя секретар по сигурността и отбраната Стефан Янев, "достоен офицер и дипломат", който бе вицепремиер и министър на отбраната в предишното служебно правителство на Радев през 2017 г.

Той е 61-годишен, владее три чужди езика, Завършил е Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) "Г. Димитров" в Шумен, след което е продължил образованието си във Военната академия "Г.С.Раковски" и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон (САЩ).

Има дългогодишен опит във военното министерство, но и зад граница, където е бил аташе по отбраната към посолството ни в САЩ, началник департамент "Трансформации" в Центъра на НАТО в Турция за борба с тероризма, офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на "Партньорство за мир" в Белгия.

В съставения от Румен Радев Министерски съвет, който следва точно структурата на кабинета Борисов III", намират място и други лица от предишни служебни правителства, както и представители на БСП, градската десница и т.нар. "Отровно трио", координирало антиправителствените протести миналото лято.

Вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков също са част от президентския екип и имат опит в изпълнителната власт. Донев, който отново става служебен министър на труда и социалната политика, има предишен стаж не само в министерството, но и в Главна инспекция по труда и НОИ.

Рашков, който поема ръководството на МВР, е известен най-вече като шеф на Националната следствена служба през 90-те години. Преподавател е по право, а в миналото - депутат от БСП и зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев.

Третият вицепремиер Атанас Пеканов, който трябва да отговаря за управление на европейските средства. Той е австрийски възпитаник, икономист в Австрийския институт по икономически изследвания и анализи, преподавател във Виенския институт по икономика и управление на бизнеси, а преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт.

Сред 19-те имена в служебния кабинет се откроява новият здравен министър д-р Стойчо Кацаров, основател на неправителствения Център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) с фокус върху двете му специалности: медицина и право. В миналото той има два мандата като депутат от Обединените демократични сили (ОДС), бивш областен управител на София-област и зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, когото последва в "Демократи за силна България" (ДСБ). 

В екипа му като зам.-министри влизат бившите депутати д-р Димитър Петров (екс-управител на НЗОК) и д-р Александър Златанов, ръководил преди РЗИ в София-област и Перник, директор на столичния Център за спешна медицинска помощ по време на министър Таня Андреева.

Третият зам.-министър на здравеопазването д-р Тома Томов е инфекционист, началник на Инфекциозното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 към столичната болница "Александровска".

Начело на Министерството на правосъдието застава дългогодишният депутат от БСП и член на националното й ръководство проф. Янаки Стоилов. Той е един от авторите на настоящата конституция, приета през 1991-ва, а в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ръководи катедрата по Теория и история на държавата и правото. 

В Министерството на културата пък влиза потомственият скулптор и преподавател в Националната художествена академия (НХА) проф. Велислав Минеков, който бе част от "Отровното трио", но не стана депутат като Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов.

Служебния кабинет "Радев 2" включва още:

Асен Василев - служебен министър на финансите, икономист от Харвард и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков (2013).

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната, с четвърт век дипломатически опит и дълъг стаж като началник на отдел "НАТО" във Външно министерство, представлявал страната ни в държави като САЩ, Афганистан и Албания, завършил политология в Москва.

арх. Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, зам.-министър в предишния служебен кабинет на Румен Радев (2017).

проф. Николай Денков - служебен министър на образованието и науката, член-кореспондент на БАН, доктор на науките по физикохимия.

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи, дипломат от кариерата, завършил "Международни отношения" в УНСС, той е специализирал в Москва и Бон. Бивш посланик на страната ни в Швеция, а след това и досега - в Кралство Дания.

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите, хидрогеолог с дълъг стаж във ведомството и експерт по управление на водите на национално ниво.

проф. д-р Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите, заемал този пост и в предишния кабинет "Радев", агроном, бивш ръководител на Селскостопанската академия.

Георги Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, зам.-министър във ведомството при предишното служебно правителство.

Кирил Петков - служебен министър на икономиката, завършил финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, и магистратура в Харвард, определен от президента Радев като "известен общественик, бизнесмен и предприемач, изцяло експортно ориентиран бизнес, независим от обществени поръчки".

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката, завършил "Електроснабдяване и електрообзавеждане“ в Техническия университет в София, работил по специалността си в столичното Електроразпределение (ЧЕЗ) и управата на Електроенергийния системен оператор, магистър по икономика.

Стела Балтова - за втори пореден път служебен министър на туризма, доцент по икономика на бизнес услугите и бивш зам.-председател на Държавната агенция по туризъм, магистър по дигитален маркетинг.

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта, дипломиран учител по физическо възпитание и треньор, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой, бронзов медалист от европейско първенство по модерен петобой (1985) и президент на Европейската конфедерация по модерен петобой.

Като изрази убеденост, че бъдещето ни като народ зависи от нашата способност "да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието", Румен Радев коментира, че краткият живот на 45-ия парламент не е бил напразен: 

"Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел"

Според него в обстановка на предстоящи тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото пред този служебен кабинет стоят четири задачи:

- Да гарантира нормалното функциониране на държавата.

- Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот.

- Да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата.

- Да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

"Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейските институции.

Без, в никакъв случай, да отричате труда на експерти, доказани в многобройни екипи, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложените до момента. Ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения по този план, вкл. и от президентската институция", каза още Радев.

В словото си той не пропусна да разкритикува отиващото си правителство на Бойко Борисов, което: "изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави, в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса."