Датската топтенисистка чува тази диагноза на върха на славата, след като печели първата си титла от Големия шлем през 2018 г. - и сега повежда кампания, за да насърчава останалите жени, които живеят с хронични възпалителни заболявания

Известните лица от спорта често печелят възхищението ни не само със своите рекордни постижения на пистата, тепиха, корта или игрището, а и със своя висок дух. Вероятно именно той им помага да посрещат с достойнство не само своите съперници, но другите предизвикателства, които ги съпътстват в спортната им кариера, а понякога и през целия живот.

Виж още: Говорете за болестите си!

Спринтьорката Уилма Рудолф, преболедувала детски паралич, за да стане през 60-те "най-бързата жена в света"; боксовата легенда Мохамед Али, който повече от три десетилетия се бореше с болестта на Паркинсон; звездата на голфа Фил Микелсън, диагностициран с псориазис; топтенисистката Винъс Уилямс - със синдром на Сьогрен, баскетболистът Меджик Джонсън, превърнал своя живот с ХИВ вируса в национална кампания срещу СПИН, бейзболистът Лу Гериг, чието име е синоним на амиотрофичната латерална склероза (АЛС), наричана още болест на Гериг - това са само някои от спортните личности, водили своята битка с хронични заболявания. 

Сред тях се нарежда и Каролин Возняцки, една от големите звезди на тениса, които са играли и пред българска публика. 30-годишната датчанка от полски произход е родена в спортно семейство: баща й - неин треньор по тенис - е бивш футболист, емигрирал в Дания, за да играе в местен клуб, а майка й е била волейболна националка на Полша. 

Каролин играе тенис от 9-годишна възраст, а кариерата й като професионалист започва на 15, когато влиза в турнирите на Световната тенис асоциация (WTA) - и година по-късно вече стига до финалния мач при девойките в Откритото първенство на Австралия по тенис.

Сред постиженията й оттогава са общо 71 седмици като номер 1 в световната ранглиста на топтенисистките, участия на три олимпийски игри, вкл. като знаменосец на датската делегация, 30 титли от турнири на WTA, вкл. от Големия шлем - откритото първенство на Австралия, където става шампионка в началото на 2018 г. 

Същата година обаче, когато е на върха на славата, тя е диагностицирана с ревматоиден артрит, от който по света страдат около 5 млн. души, но рискът за нежния пол е тройно по-висок. Основните симптоми, които се появяват и отминават с различна сила при всеки пациент: скованост, болки в ставите и подуване; зачервяване и затопляне в засегнатата област; намалена подвижност; поява на възли или бучки под кожата; деформиране на ставите.

Каролин Вожняцки напуска корта и слага край на своята активна състезателна дейност през януари 2020, като се посвещава на нови занимания: образование, личен живот и една мисия - да споделя със света битката си със хроничното възпаление на ставите и да подкрепя другите жени, които живеят с подобни заболявания. 

Между 18 и 21 май тя се среща онлайн с лекари, пациенти и свои фенове чрез поредица уебсеминари, част от глобалната кампания Advantage Hers, на която е лице. Целта им е да повишат осведомеността, отговорността и степента на автономност при жените с хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), псориатичен артрит или псориазис - и да ги насърчи да поемат активна роля в управлението на това състояние, съвместно с насоките и ръководството на своя клиничен екип. 

Името Advantage Hers е избрано по аналогия с тениса и представя заболяването на Каролин като мач на корта - понякога предимство ще има нейният ревматоиден артрит, докато в други дни предимството ще бъде за самата нея. 

Виртуалните срещи с Вожняцки са на френски (18 май), немски (19 май), испански (21 май), а на 20 май - за аудитория на английски и др. езици (вкл. български). Тогава в разговора от българска страна се включват още ревматологът д-р Владимира Бояджиева и председателката на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) Боряна Ботева.

Източник: По материали от ОПРЗБ и UCB