Д-р Стойчо Кацаров отправи апел към българите да се ваксинират срещу COVID-19 (видео)

Нова организация на масовото ваксиниране срещу COVID-19, която цели да улесни личните лекари и дава предимство на възрастните хора над 60-годишна възраст, обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Със своята първа заповед той разпорежда през следващите два месеца от понеделник до четвъртък всички ваксинационни пунктове да ваксинират хора над 60-годишна възраст и/или с тежки хронични заболявания, а в останалите дни от седмицата да се ваксинират всички желаещи, по реда на записването. 

Освен това регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да осигурят доставката на ваксини до личните лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и/или жители на отдалечени места. Съдействие при нужда следва да оказват социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

"Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне", предупреждава в нарочно видеообръщение д-р Кацаров, който няколко дни по-рано пое поста от проф. Костадин Ангелов.

"Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си.

Ние, за съжаление, и по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък.

Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска", изтъква новият здравен министър и припомня:

"Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните шест месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните пет години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст."

Ваксинацията е безплатна, независимо дали са здравноосигурени или не, уточнява още министърът на здравеопазването и в заключение призовава: 

"От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките. Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете!

Създали сме необходимата организация и ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме. Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото.

Нека го направим!"   

Отскоро е в ход и агитационна кампания, организирана от представителството на Европейската комисия у нас с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и Националното сдружение на общините под мотото "България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!". 

Източник: Министерство на здравеопазването