Ако стойността на парите, които притежавате, намалява, тогава чудовищната инфлация отнема възможността ви да купувате продукти и услуги.

Инфлацията представлява темпът, с който цените на повечето стоки и услуги се увеличават за даден период, което понижава покупателната способност или купувате по-малко за същото количество пари, което сте притежавали преди.

Това означава, че с нарастването на инфлацията парите, които спестявате или инвестирате от редовния си доход, намаляват с течение на времето, което се очертава като основен проблем за инвеститорите и техните портфейли. Затова винаги е разумно да избирате активи, които ви носят повече от процента на инфлацията или поне са в крак с нарастващите цени.

Ето два класа активи, които ще ви помогнат да победите инфлацията или в най-добрия случай ще ви помогнат да хеджирате нарастващия риск в момент, когато глобалният инфлационен натиск се очертава, тъй като основните икономики се възстановяват от пандемията COVID-19.

СТОКИ

Стоките са реалните активи; те са склонни да се държат по различен начин в сравнение с облигациите и акциите при променящи се икономически условия. Например стоките са първите, които се възползват от нарастващата инфлация, тъй като търсенето на стоки и услуги се увеличава, като по този начин се повишават цените на стоките, използвани за производството на тези стоки и услуги. Стоките могат да варират от суровина, използвана за производство на потребителски стоки, до суров петрол, включително бензин или газ, или метали като злато, сребро, мед и алуминий.

В емпиричен план стоките са се доказали като печеливша инвестиция в дългосрочен план и са показали способността си да издържат на високи инфлационни скокове, което ги прави ефективен хедж срещу инфлационен натиск. Повечето икономисти очакват суровините да процъфтяват през следващата година, тъй като до края на април пресните случаи на COVID-19 намаляха благодарение на мерките за блокиране и програмата за ваксинация, което ще помогне на големите икономики да увеличат растежа си поради възстановяването на търсенето и по този начин ще доведе до повишаване на цените.


"Тази среда е сладка точка за суровините, тъй като инфлацията започва да се повишава, но паричната политика не се затяга от доста време, което води до благоприятен цикъл от по-високи цени на суровините, по-силен растеж на икономиките и нарастваща глобална инфлация, засилвайки същата положителна обратна връзка между суровините и щатския долар, която се е случвала при всеки друг структурен бичи пазар, като например през 70-те или 2000 г.", отбелязаха икономисти от Goldman Sachs.


Базираната в Ню Йорк инвестиционна банка прогнозира суровините да поскъпнат с още 13,5% през следващите шест месеца поради спада на инфекциите и облекчаването на някои от ограниченията за движение и икономическа активност в държавите. Банката очаква международният бенчмарк за петрола Brent да достигне 80 долара за барел, а West Texas Intermediate (WTI) - 77 долара за барел през шестте месеца. Goldman Sachs също така прогнозира, че цените на златото ще достигнат 2000 долара за тройунция през следващите шест месеца, а цената на медта - 11 000 долара за тон след 12 месеца.


Така че ако смятате, че "суперцикълът" за суровините е зад ъгъла, което ги прави много привлекателна инвестиционна възможност в момента, можете да започнете да трейдвате в най-добрата платформа за трейдинг.


СТОЙНОСТНИ АКЦИИ

Нарастващите цени на стоките и услугите могат да се превърнат в по-голяма печалба за компаниите, което от своя страна повишава цената на акциите. В периоди на висока инфлация се очаква стойностните акции да се представят по-добре от акциите на растежа, които се представят по-добре най-вече във фазата на ниска инфлация. Разбира се, няма гаранция, че повечето акции ще се представят по-добре по време на повишаваща се инфлация, но емпирично погледнато, възвръщаемостта от стойностните акции комфортно надминава инфлацията през годините.


Повече от десетилетие инвеститорите предпочитат акциите на растежа, особено технологичните, пред стойностните акции поради спадащите лихвени проценти. Това помогна на тези с висок растеж да се покачат, но с неотдавнашното покачване на доходността по облигациите поради по-високите инфлационни очаквания, акциите на FANG и други акции с висок растеж изглеждат по-уязвими за силни разпродажби, отколкото преди.


"Експлозията от парични и фискални стимули постави американската и световната икономика на много по-бърз път на растеж от този, който преобладаваше преди пандемията. Това означава, че краткосрочното нарастване на номиналния БВП, корпоративните приходи и доходите на домакинствата е много по-голямо. Това по-силно увеличение на растежа в близко бъдеще е видно от ротацията от акции с дълъг срок на годност, насочени към циклични и стойностни акции с кратък срок на годност, които се възползват в по-голяма степен от големия тласък на перспективите за следващите няколко години", отбеляза Ниладри Мукерджи, ръководител на CIO Portfolio Strategy в Merrill Lynch.


Инвеститорите трябва да преценят портфейла си и да видят дали някоя инвестиция в акции на растежа е силно надценена и да се опитат да балансират този риск. Но фирмите за растеж, които редовно са давали висока рентабилност при атрактивни оценки и устойчиви бизнес модели, биха били в по-добра позиция да се борят с инфлационното чудовище.