Парламентът се разпуска на 11 май, по-малко от месец след първото му заседание

Липсва обективна възможност за съставяне на правителство - с този аргумент лидерката на БСП Корнелия Нинова върна на президента Румен Радев третия проучвателен мандат в качеството си на председателка на третата по големина парламентарна група - и кандидат-премиер.

Виж още: ГЕРБ и СДС съставиха проектокабинет - но върнаха мандата

Разпускането на 45-ото Народно събрание се очаква на 11 май след рекордно кратък живот и по-малко от месец работа, което означава предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Президентът обяви, че ще издаде указа за насрочването им най-вероятно следващия вторник, когато трябва да встъпи в правомощията си новосформираната Централна избирателна комисия (ЦИК).

В ход са консултации с парламентарно представените партии и коалиции, на които да бъдат представени техните предложения за членове на ЦИК, като публичното изслушване на кандидатите е насрочено за петък, 7 май, след като комисия в президентската институция провери дали номинираните съответстват на критериите.

По думите на държавния глава бъдещия служебният кабинет трябва да се състои от уважавани експерти, които - независимо от своите политически пристрастия - да бъдат обединени от целта за провеждане на честни избори и справяне с последствията от здравната и политическата криза в страната.

Той предупреди, че ако и след предстоящите парламентарни избори се стигне до същата ситуация парламентът да не може да състави правителство, има риск България да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.

Радев посъветва политическите партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят поведението си и да търсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България - възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността.

"Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори", категоричен беше президентът.

"Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса, стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещите години за България и да започне истинска ревизия за разграждане на "модела Борисов". В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, уви тази ръка не беше поета", заяви от своя страна Нинова и добави, че новите политически субекти в парламента са декларирали, че не биха подкрепили правителство на левицата.