Времето между 8,30 и 10,30 вече няма да е запазено за пазаруване само от възрастни хора над 65 години

Магазините за хранителни стоки вече няма да осигуряват въведения заради пандемията от COVID-19 времеви коридор за пазаруване на възрастни хора над 65 години в часовия диапазон от 8,30 до 10,30. Разпореждането на здравния министър проф. Костадин Ангелов влиза в сила от събота, 1 май.

Със същата заповед беше оповестен и графикът за присъствения учебен процес на учениците от пети до 12-и клас:

- на 5 и 7 май присъствено се обучават учениците от V, IX и XII клас, а за останалите присъственото обучение се преустановява;

- от 10 до 14 май присъствено се обучават учениците от V, VI, IX, XI и XII клас, а за останалите присъственото обучение се преустановява;

- от 17 до 28 май присъствено се обучават учениците от VI, VII, VIII, X и XI клас, а за останалите класове присъственото обучение се преустановява.

Графикът не засяга учениците, обучавани в слети паралелки и паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

От началото на май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика, като изключение се допуска при прояви на открито - там феновете може да заемат до 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, като спазват поне 1,5 м физическа дистанция и носят защитни маски за лице.

Извънредната епидемична обстановка обаче беше удължена до края на май и повечето ограничения остават. По 14-дневна заболяемост страната ни е на 18-о място в ЕС и шеста на Балканския полуостров, но по смъртност се нареждаме на второ място в ЕС и трети на Балканите, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг в четвъртък, 29 април.

За последните две седмици само седем области у нас са със заболяемост между 400 и 500 на 100 хил. души население, а в 10 области заболяемостта е под 300 на 100 хил., като седмичната положителност на направените тестове за COVID-19 спада до под 10%, отбеляза още той.

Според актуалната заповед на здравния министър през май все още присъствените групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и др. ще са позволени само за деца до четвърти клас, а детски центрове и клубове, кина, театри, циркове, музеи, галерии, библиотеки, фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, СПА центрове, заведения за хранене, игрални зали и казина работят с половин капацитет.

На събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и др.) не се допуска присъствие на повече от 15 души.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол върху броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от един човек на 8 кв. м.

Движението на всички пазари, тържища и базари трябва да е еднопосочно движение, с най-малко 1,5 м дистанция между посетителите, които, също като работещите, са длъжни да носят защитна маска за лице.

Забраняват се посещения на външни лица в болниците, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. 

Източник: coronavirus.bg