Носителката на "Оскар" Клоуи Жао, която се афишира като почитател на фантастиката, комиксите и фентъзи жанра, стои зад 26-ия филм от киновселената на "Марвъл", представящ накуп повече от 10 нови супергерои

Вечните (Eternals) са поредната група супергерои, които се присъединяват към киновселената на "Марвъл комикс". Дебютът им по кината е в началото на ноември с едноименния филм, който трябва да обясни защо, по дяволите, не са се притекли на помощ, когато Отмъстителите спасяваха човечеството с битки срещу Танос и други извънземни нашественици.

Видео: Филмите на "Марвъл", преразказани накратко

Кои са всъщност Вечните? Най-близкият им еквивалент са земните богове от митологиите на различни народи. Тяхната еволюция в безсмъртни герои с всевъзможни суперсили според комиксите е резултат от намесата на древна извънземна раса, т.нар. Небесни (Celestials), част от които са се появявали и преди на голям екран, например в двата "Пазители на Галактиката"

Автор на първите комикси за "Вечните" през 1976 г. е Джак Кърби, който няколко години по-рано създава сходни богоподобни персонажи за конкурентното издателство "Ди Си комикс". Нийл Геймън възражда "Вечните" в седем броя през 2006 г., като преразказва историята за техния произход и мястото им в съвременния свят, включвайки дори някои Отмъстители сред второстепенните герои.

Сега обаче Вечните са станали извънземни, а екранизацията в днешната епоха на расово, етническо и полово разнообразие е довела до още съществени изменения спрямо комиксовия оригинал - например мъдрата им духовна водачка Аяк (Салма Хайек), чийто е задкадровият глас в подгряващия трейлър, първоначално е била мъж, също като свръхбързата Маккари (Лорън Ридлоф), която тук е не само жена, но и първият глух супергерой.

В централната роля на човеколюбивата Серси, чието комиксово минало крие... принадлежност към Отмъстителите, е Джема Чан, участвала еднократно в "Капитан Марвел" (2019) като Мин-Ерва от извънземната раса на криите. Останалите актьори от десетката Вечни са:

Анджелина Джоли - свирепият воин Тина,
Ричард Мадън - всемогъщият Икарис,
Кумаил Нанджани - притежателят на космически сили Кинго, понастоящем боливудска звезда,
Брайън Тайри Хенри - интелигентният изобретател Фастос (първият супергерой от MCU, който е открит гей),
Дон Лий - могъщия Гилгамеш,
13-годишната Лия Макхю - вечномладата стара душа Спрайт,
Бари Кьоеган (играл в БГ филма на реж. Костантин Божанов "И после светлина") - сдържаният единак Друиг, който в комиксите има руски акцент.

Популярният като Джон Сноу от сериала "Игра на тронове" Кит Харингтън пък се превъплъщава в обикновен човек на име Дейн Уитмън, известен обаче и с прозвището Черния рицар (също като Батман, но в случая свързано с легендите за крал Артур и рицарите на Кръглата маса).

"Наблюдавахме и направлявахме. Помогнахме им да се развият. Видахме ги да постигат чудеса. През годините не сме се намесвали никога - до този момент", разказва Аяк за взаимоотношенията им с хората на фона на The End of the World (Краят на света), попбаладата на Скийтър Дейвис от 1962 г.

Неочаквана трагедия след събитията в "Отмъстителите: Краят" принуждава Вечните да се разкрият и да се обединят срещу най-стария враг на Хомо сапиенс - расата на Девиантните.

Екранизацията е дело от Клоуи Жао, която междувременно стана едва третата жена с режисьорски "Оскар", а независимата й продукция "Земя на номади" спечели статуетката за филм на годината и донесе на Франсис Макдорманд третата й Академична награда за главна женска роля.

Първата цветнокожа жена с "Оскар" за режисура, Клоуи Жао позира с маска, плитки, рокля Hermès и статуетката си за "Земя на номади" зад кулисите на 93-тите Академични награди, които заради пандемията от COVID-19 се състояха не в "Долби тиътър", а в централната жп гара на Лос Анджелис "Юниън стейшън" на 25 април. Снимка: Troy Harvey / A.M.P.A.S.

Китайката не крие, че е почитателка на фантастиката, фентъзи жанра, комиксите и японската манга, като се надява "Вечните" да обедини влиянията от Запада и Изтока.

Жао е получила творческа свобода да осъществи режисьорските си възгледи, но не пропуска да отбележи, че филмът е плод на сътрудничеството между много и ужасно талантливи хора:

"Беше страхотно преживяване да работя с екипа на "Марвъл". Трябва да съм внимателна, като казвам "моята визия", макар че искам всички да знаят как студиото напълно ме подкрепи в онова, което искам да направя. Но също така хората трябва да са наясно, че получих помощ от невероятен екип, включващ някои от най-талантливите артисти в света. Наистина беше необходимо "цяло село", за да направим този филм, но те ме оставиха да ги водя."

Тя е и автор на сценария, написан заедно с Патрик Бърлей ("Зайчето Питър-2", "Антмен и Осата") по разработката на братовчедите Райън и Матю Фирпо. Музиката е на Рамин Джавади, работил с "Марвъл" и по "Железният човек" (2008), но нашумял най-вече като композитора на темата към "Игра на тронове".