Изминаха 15 години от премиерата на първия филм от поредицата, който си припомняме на 25 февруари с прожекция и концертно изпълнение на музиката. Какво се случва с познатите и обичани лица оттогава насам?

"Хари Потър и Философският камък", първата екранизация по хитовите романи от Дж.К.Роулинг, излезе през есента на 2001-ва и оттогава е сред любимите вълшебни филми на малки и големи.

На 25 февруари приказната история за момчето магьосник и приятелите му се завръща в София за една уникална вечер, когато в зала 1 на НДК лентата се прожектира върху 12-метров екран, докато симфоничен оркестър изпълнява на живо музиката от Джон Уилямс, човекът с най-много номинации за "Оскар" след Уолт Дисни.

Виж още: Какво се случва след "Хари Потър"

Нека в чест на това събитие си припомним основните действащи лица от първата част на хитовата поредица - и какво се случи с тях оттогава.

Даниел Радклиф (Хари Потър)

Младият актьор е наясно, че ще бъде разпознаван като Хари Потър до края на живота си - това върви с ролята и не го притеснява. Въпреки това няколко години след като оставя очилата и магическата пръчка той бяха от светлините на прожекторите и се впуска в по-зрели и мрачни роли: "Жената в черно" (2012), "Рога" и "Убий любимите си" (2013), където играе младия Алън Гинсбърг, "Виктор Франкенщайн" (2015), "Мъртвецът, най-добрият ми приятел" и "Зрителна измама 2" (2016).

Даниел Радклиф на плакат за Imperium, където играе агент на ФБР, чиято шефка (Тони Колет) го изпраща с мисия да се внедри в крайнодясна терористична групировка

Ема Уотсън (Хърмаяни Грейнджър)

За разлика от Даниел, Ема Уотсън никога не е бягала от прожекторите и след финала на поредицата успява да запази вниманието върху себе си, макар за известен период да се посвещава на висшето си образование в американски университет. Тя обаче запазва статута си на модна икона, който придобива още докато се снима в "Хари Потър", когато е лице на "Шанел".

Сега британската актриса е на 26 години е една от най-разпознаваемите дами в тази професия и е избрана от "Дисни" да пресъздаде Бел в игралния филм по анимацията им "Красавицата и Звяра", който излиза през март.

Сред другите й забележителни роли са "Предимствата да бъдеш аутсайдер" (2012), "Ной" (2014), "Колонията"  и "Регресия", както и предстоящия фантастичен трилър The Circle, където й партнира Том Ханкс.

Рупърт Гринт (Рон Уизли)

Най-добрият приятел на Хари Потър, който също е на 26 години, не успя да пожъне толкова голям успех, колкото неговите колеги и приятели Даниел и Ема. Шест години след финалния филм за Хари Потър, а Рупърт Гринт все още се опитва да избяга от "семейния" имидж на Рон Уизли, като участва във филми, които не стават за деца.

По-забележителните му роли са във "Фойерверки" (2009), "В бялата пустош" (2012), "Нужната смърт на Чарли Кънтримен" и CBGB (2013), "Ходещи по Луната" (2015), клипа на Ед Шийрън Lego House, както и сериалите Urban Myths и "Гепи", по едноименния филм на Гай Ричи.

Том Фелтън (Драко Малфой)

Не по-малко популярен от тримата главни герои въпреки отрицателната си роля, Том Фелтън също не става звезда, но все пак има вярна армия фенове и поддържа актьорската си форма с различни проекти, повечето от тях са по-малки, независими филми. Има и четири сингъла като музикант, но за съжаление не е издавал нищо през последните години.

Някои от по-забележителните му роли са във филмите: "Възходът на Планетата на маймуните" (2011), "Бел" (2013), "Срещу слънцето" (2014), актуалният A United Kingdom и библейския "Възкресение" (2016) редом с Джоузеф Файнс.

Ричард Харис (Албус Дъмбълдор)

Ветеранът Ричард Харис играе директора на "Хогуортс" в "Хари Потър и философският камък" и продължението "Хари Потър и Стаята на тайните", но си отива от този свят на 72, точно преди снимките за третия филм от поредицата през 2002 г. Мястото му като Албус Дъмбълдор в останалите шест филма заема Майкъл Гамбън, който придава на влиятелния магьосник имидж на остарял хипар.

Алън Рикман като професор Сивиръс Снейп

На Острова Алън Рикман е достатъчно известен като актьор, но превъплъщението в професор Сивиръс Снейп му носи и огромно световно признание, а героят му често оглавява класациите с най-ярките персонажи от "Хари Потър". Умира в началото на 2016 г. на 69-годишна възраст.

Виж още: 14 филма, с които ще запомним Алън Рикман (видео)

"Гамбит" (2012), CBGB (2013), "Малки бъркотии" (2014) и "Война на дронове" (2016), който излезе след смъртта му, са сред неговите финални изяви на големия екран след "Хари Потър".

Роби Колтрейн (Рубиъс Хагрид)

Eдин от най-разпознаваемите британски актьори, с множество успешни роли на малкия и големия екран, след края на поредицата, където играе пазителя на дивеча в "Хогуортс" Хагрид той признава, че е притеснен за бъдещето си. Въпреки това получава предложения за работа до днес и се снима във филми като "Големите надежди" (2012) и "Ефи Грей" (2014), както и в минисериала "Национално богатство" / National Treasure (2016), където екранната му съпруга се играе от Джули Уолтърс, която в "Хари Потър" е г-жа Уизли, майката на Рон.

Маги Смит (професор Минерва Макгонъгол)

Поради международния успех на филмите за Хари Потър лейди Маги Смит става световноизвестна с ролята си на строгата преподавателка и зам.-директорка на "Хогуортс". Между различните части на поредицата, която излиза на екран през 2001-2011 г., ветеранката се снима в "Най-екзотичният хотел Мариголд" (2011), "Квартет" (2012) и "Дамата, която живее в своя ван" (2015), но най-голяма слава и награди й носи сериалът "Имението Даунтън" (2010-2015).

Ралф Файнс (лорд Волдемор)

Файнс играе Черния лорд, един от най-култовите образи във филмите за Хари Потър, а пътят му на уважаван и прочут британски актьор продължава и след края на поредицата с "Големите надежди", "Гневът на титаните" и дебюта му като режисьор "Кориолан" (2012), филмите за Джеймс Бонд "007 координати: Скайфол" (2012) и "СПЕКТЪР" (2015), където наследява от М / Джуди Денч ръководството на разузнавателните служби, "Аве, Цезаре" (2016) и актуалната анимация "Лего Батман", където озвучава иконома Алфред.

Най-запомнящата се негова изява оттогава насам е в "Грандхотел Будапеща" (2014) на Уес Андерсън, за който получава редица номинации с ролята на легендарния портиер мосю Густав.