Носителката на "Оскар" играе в премиерния "Малки бъркотии", режисиран от Алън Рикман, който е оставил за себе си ролята на Луи XIV

В историческата драма "Малки бъркотии" Кейт Уинслет (с "Оскар" за "Четецът") и Алън Рикман, вече и в ролята на режисьор, работят отново заедно - за първи път след снимките за "Разум и чувства" преди близо две десетилетия.

Годината е 1682. Сабин Де Бара (Уинслет) е волева млада дама и талантлив озеленител, работеща в градини из френската провинция, докато един ден не получава неочаквана покана - да се яви на интервю за работа в двора на крал Луи XIV (Рикман).

При срещата си с нея известният архитект на кралските паркове Андре льо Нотр (в ролята - белгийския актьор Матиас Шьонертс), първоначално е смутен от далновидността и начина й на мислене, решава да повери именно на нея изграждането на една от основите градини в новата резиденция на Краля слънце - Версайския дворец, вписан днес сред обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Наблюдавайки постоянството, с което Сабин следва плановете си, с течение на времето Льо Нотр се вижда принуден да признае ползите от "малките бъркотии" в работата й. 

Тя обаче се опитва да превъзмогне и последиците от своя лична трагедия от миналото. В крайна сметка нейните професионалните и лични взаимоотношения с Андре изкарват на бял свят скрити до този момент честност, състрадание и креативност и у двамата...

Междувременно, докато бърза да завърши една от версайските градини и да я превърне в своеобразна бална зала под открито небе, Сабин се сблъсква с жестоките борби за власт, сложния етикет в кралския двор и непреодолимите за онова време предразсъдъци - класови и полови.

Все пак, за изненада на всички, тя дори успява да си издейства аудиенция при самия крал и да спечели доверието на брат му, Орлеанския дук Филип (Стенли Тучи)...

"Малки бъркотии", с оригинално заглавие A Little Chaos, е по кината от този петък, 27 март. Това е вторият режисьорски филм на Алън Рикман след The Winter Guest (1997) с Ема Томсън, отличен на кинофестивала във Венеция.

Миналия месец британският актьор, популярен най-вече с ролята на професор Снейп в осемте филма за Хари Потър, навърши 69.

В киното той е известен също с ролите на заглавния герой в "Распутин" (1996), за която печели тв наградата "Еми", и Нотингамския шериф в "Робин Худ: Принцът на крадците" (1991), донесъл му БАФТА, както и като злодея Ханс Грубер от първия "Умирай трудно" (1988).

Алън Рикман в ролята на Луи XIV, Краля слънце

Източник: Би Ти Ви студиос