Ветераните от сцената и екрана Никола Анастасов и Стефан Илиев са сред отличените от Съюза на артистите в България

Никола Анастасов е тазгодишният носител на почетната награда "Икар" за изключителен творчески принос към българския театър. Името му бе сред неколцината лауреати, обявени преди церемонията в Международния ден на театъра.

Виж още: Теди Москов отново с най-добър спектакъл на "Икарите"

Той е роден на 22 април 1932 г. в София и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г., при проф. Филип Филипов.

Първите години работи в театрите във Враца и Варна, а от 1957 г. става част от трупата на Сатиричния театър, където се изявява и до днес като гост в ролята на Стареца в "Лека форма на тежка депресия" по Станислав Стратиев.

Печели званието "заслужил артист" още през 1971-ва, когато участва в драматичната кинокомедия "Тримата от запаса", а от 1980 г. е и народен артист.

В началото на 2014 г. получава лек инсулт, но се възстановява и дори се снима в новия, осми сезон на сериала "Столичани в повече", където предстои да го гледаме по-късно тази пролет.

Сред незабравимите му появи по телевизията са мюзикълите "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников и "Човекът от Ла Манча", където играе Санчо Панса редом с Коста Цонев (Дон Кихот).

Никола Анастасов беше един от първите гости в предаването на БНТ "55 лица от нашия живот", което припомни и други негови емблематични роли

Отличието за чест и достойнство, определяно от председателя на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев, се връчва също на актьор - Стефан Илиев. Той е заемал поста през 1990-2005 г., а наградата получава в навечерието на своята 75-годишнина, отбелязвана в началото на лятото.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1958 г., в класа на Николай Масалитинов. Най-дълго е играл на сцената на театър "София (1967-90 г.), а след това - в Малък градски театър зад Канала. Има над 70 роли в театъра и близо 50 в киното, а една от последните му появи на екран беше в сериала на БНТ "Под прикритие".

В интервю пред БНР по случай международния ден на театъра той съветва всеки артист да бъде устремен в прецизността, за да се задържи на сцената и в сърцата на публиката. Категоричен е, че формите на театралното изкуство се променят, но актьорите трябва да бъдат постоянни в творческите си търсения.

Наградата "Икар" в категорията за цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти, се присъжда на Бойчо Костадинов за приноса му към развитието на цирково атракционното изкуство, дългогодишна педагогическа дейност и детския цирков спектакъл "Магнифия".

Наградата за вариететно изкуство получават Асен Павлов и ансамбъл "Чинари" за спектакъла "Траките".