Съюзът на артистите в България (САБ) раздаде наградите си в Международния ден на театъра. Ето лауреатите в отделните категории (видео)

"Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, със Снежина Петрова, Стоян Алексиев и Никола Додов, спечели "Икар" за най-добър спектакъл на наградите, раздавани от театралните гилдии на професионалния им празник. Това е втората поредна постановка на Теди Москов с най-високото отличие на САБ след миналогодишната победа на "Професия лъжец", която той реализира във варненския Държавен куклен театър.

Спектакълът на Народния театър "Иван Вазов" взе отличието и в категорията за сценография, поделено между художника Чавдар Гюзелев, дизайнерката на костюмите Свила Величкова и Иван Москов (видео).

При режисьорите обаче се наложи Марий Росен за "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел, спектакъл на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос", който донесе и приза за водеща женска роля на Ана Вълчанова като Майката Беатрис.

С най-много отличия (3) се окичи постановката за възрастни на Държавния куклен театър в Стара Загора "Страх" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и режисьор. 

Освен с наградите за най-добър куклен спектакъл и майсторско техническо осъществяване, "Страх" бе отличен и за авторската музика на Христо Намлиев, в обща номинация с още две постановки, по които е работил: "Антигона" в театър "София" и "Момо" в Младежкия театър "Николай Бинев". Композиторът прие статуетката с фланелка на групата си "Хърманс улф бенд", популярна през 90-те.

Виж още: Кои са отличените с почетните награди "Икар 2015"

На 72 Марин Янев взе наградата за водеща мъжка роля за превъплъщението си във Фернар от "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера, постановка на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев". Негови конкуренти бяха Михаил Милчев в "Мадам Мишима" и Явор Борисов във "Филоктет" от Хайнер Мюлер.

Народният театър беше отличен и при поддържащите актьори, където статуетките отидоха при Юлиан Вергов (за ролята на Борис Сарафов в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, реж. Стоян Радев) и Елена Телбис (като Катя в "Жана" от Ярослава Пулинович, реж. Явор Гърдев).

Кристиана Ценкова бе наградена за дебют заради ролята на Лиса в "Откраднати разкази" от Доналд Маргулис, постановка на Красимир Спасов в театър "Българска армия".

За куклите и сценографията в спектакъла на Държавния куклен театър в Търговище "Принцесата и скъсаните обувки" приза за индивидуални постижения в кукленото изкуство отиде при Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

Наградата на Министерството на културата за мениджмънт и маркетинг получиха Театър 199 "Валентин Стойчев" и Държавният куклен театър във Видин.

Комисията, излъчила лауреатите на "Икар 2015", обяви и едно специално отличие - за ярка и въздействаща образност, с което бе удостоен спектакълът на Боян Иванов и Държавния куклен театър във Варна "Мълчаливи предания".

Наградата за съвременен танц и пърформанс наградата бе присъдена на Филип Миланов за хореографията на EXIT, постановка на балет "Арабеск" по музика на номинираната за "Грами 2014" Добринка Табакова.

В категориите за критически и драматургичен текст, където номинациите бяха излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, спечелиха съответно Анна Топалджикова с "Фобии и утопии" ( изд. "Петко Венедиков") и Елена Алексиева с "Мадам Мишима", поставена от Калин Ангелов, сдружение "Артсензориум" и театър "София".

Наградата "Златен глас", номинациите за която се определят от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, бе за Димитър Иванчев за озвучаването на Амадор и Антонио Ресио в сериала по Би Ти Ви комеди "Новите съседи".

Васил Петров, който миналата година отбеляза 50-годишния си юбилей, получи статуетката за съвременна българска музика в конкуренция с Алекс Пи и Живко Петров, номинирани от Гилдията на музикалните артисти.

Той бе отличен за албума "Васил", продуциран от БНР, и авторските си песни "Представи си", "Haven’t been the best, "Американска мечта", Expectation и "Може би".