"Бруклин", ситуиран в 50-те години, спечели БАФТА и донесе на Сирша Ронан номинация за "Оскар" - а ирландска нишка се прокрадва още в "Завръщането", който триумфира с пет статуетки, и Епизод 8 на "Междузвездни войни"

"Бруклин", който снощи спечели БАФТА за британския филм на 2015 г., е драматична история за млада ирландка, емигрирала в САЩ. В подобен сюжет могат се разпознаят изселници от всякакви националности, озовали се далеч от родния дом. Носталгията е като всички други болести - минава с времето, казва един от героите. Така ли е обаче в действителност?

Режисьор е Джон Кроули, сценарист - писателя Ник Хорнби ("Момичета от класа", "Маркъс"), който този път адаптира за екран едноименния роман от Колъм Тойбин, превеждан у нас с книги като "Маестрото", "Разказът на нощта" и "Светлина в тъмната вода".

В главната роля е Сирша Ронан - родена в Ню Йорк (Бронкс), но в ирландско семейство, която на 21 сега получи втората си номинация за "Оскар" след"Изкупление" от 2007 г., когато беше още тийнейджърка.

Фотогалерия: 10 суперготини ирландски актьори

Партнират й Емъри Коен в ролята на американски италианец, заради когото би се върнала в новата си родина, и Домнал Глийсън, който се опитва да уговори оставането й в Ирландия...

Българските зрители могат да го гледат на 20-ия София филм фест в зала 1 на НДК на 20 март от 20,30 ч.

Червенокосият Глийсън, също ирландец, играе и в другия филм на годината - "Завръщането". Филмът на Алехандро Гонсалес Иняриту спечели най-много статуетки - пет, като освен за режисурата му, беше отличен за операторското майсторство на Емануел Любецки, главна мъжка роля (Леонардо ДиКаприо) и звук.

Виж още: "Завръщането" в 12 факта и 12 снимки

Призът за женска роля отиде у Бри Ларсън ("Стая"), която също като Лео вече е безспорна фаворитка за "Оскарите". Другият филм с най-много номинации беше "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг, получил една статуетка - за поддържащото изпълнение на Марк Райлънс в ролята на Рудолф Абел.

Кейт Уинслет спечели при поддържащите актриси като Джоана Хофман от "Стив Джобс", а отличията за сценарий взеха два филма по действителни събития, разиграли се в САЩ - "Големият залог" и "Спотлайт", който излиза по кината от петък, 19 февруари.

На второ място по брой отличия се нареди "Лудият Макс: Пътят на яростта", който триумфира в категориите за сценография, костюми и монтаж.

Най-добрата пълнометражна анимация е "Отвътре-навън" на "Пиксар" / "Дисни", а документалният филм на 2015 г. - "Ейми", за Ейми Уайнхаус. Аржентинско-испанският "Диви разкази" на Дамиан Шифрон, показван на София филм фест, но останал без номинация за "Оскар", е най-добрата чуждоезична продукция според британската киноакадемия.

Ветеранът Енио Мориконе беше награденият композитор заради музиката си към "Омразната осморка", а почетната статуетка за принос към киното бе присъдена на сър Сидни Поатие, първия чернокож актьор с "Оскар".

Чернокож е и тазгодишният лауреат на приза за дебют - Джон Бойега ("Междузвездни войни: Силата се пробужда"), номиниран редом с Бри Ларсън, Дакота Джонсън (премиерния "Наръчник за необвързани", "Петдесет нюанса сиво"), Джоел Еджъртън ("Кингсман: Тайните служби") и Бел Паули.

Другата награда за екипа на Star Wars беше в категорията за специални ефекти, а часове след церемонията в лондонската киностудия "Пайнуд" започнаха снимките и на продължението, "Епизод VIII". Режисьор и сценарист е Райън Джонсън ("Looper: Убиец във времето").

Към актьорите от предишния филм се присъединяват носителят на "Оскар" Бенисио дел Торо, Лора Дърн и изгряващата звезда Кели Мари Тран, а режисьорът на "Епизод VII" Джей Джей Ейбрамс остава изпълнителен продуцент.

Премиерата на "Междузвездни войни: Епизод VIII" е насрочена за 15 декември 2017 г., а първите кадри от снимачната площадка на новия филм бяха от сцени, заснети още миналата есен на ирландския остров Скелиг Майкъл, където приключи "Силата се пробужда"...

Виж още: Джедайските стълби са в Ирландия