"Алита: Боен ангел", екранизация на японската манга Gunnm, е по кината, излезе и клипът на Кейти Пери "365" - а ние се сетихме, че в подобни роли вече сме гледали Бьорк, Тейлър Суифт, "Гарбидж", Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон

"Алита: Боен ангел", по кината от този петък, 15 февруари, е дългоочакваната екранизация на японската комиксова поредица от Юкито Киширо Gunnm, която режисьорът Джеймс Камерън подготвя цели две десетилетия. Заради заетостта си покрай многото продължения на "Аватар" обаче той остава съсценарист и продуцент, а на режисьорския стол сяда Робърт Родригес ("Деца шпиони", "От здрач до зори", "Мачете убива"). 

Резултатът е поредната киберпънк фантастика за момиче със свръхестествена сила в далечното бъдеще, когато Земята е опустошена от военен конфликт. В заглавната роля влиза 33-годишната Роза Салазар, вече играла поддържащи персонажи в тийнейджърски антиутопии като "Дивергенти 2: Бунтовници" и "Лабиринтът".

Родената в Канада актриса от кубински произход се подлага на интензивни тренировки месеци преди началото на снимките, като изучава бойните изкуства ушу, муай тай и кунг фу. Макар че прави някои от каскадите си сама, сложността на снимачния процес налага да има девет различни "дубльори на Алита", вкл. прочути гимнастици и акробати.

Това, което толкова ми харесва в нейната ярост, е, че дава възможност на момичетата да осъзнаят как може да си едновременно нежна и смела; можеш спокойно да изразиш емоциите си, но и никога да не позволиш на злото да надделее, казва Салазар.

Роза Салазар позира пред плаката със своята героиня и нейна фигура в естествен ръст на премиерата на "Алита: Боен ангел" в Лос Анджелис, 7 февруари, със сценариста и продуцента Джеймс Камерън (крайният вляво), режисьора Робърт Родригес и продуцента Джон Ландау (крайният вдясно). Снимка: Eric Charbonneau / "Туентиът сенчъри фокс" 

Героинята й тук е киборг, при това не единственият във филма, тъй като през XXVI век много от жителите на Железния град имат протези и механични подобрения. (Киборгите не са роботи; те са хора, чиито тела са подсилени с биотехнологични компоненти).

"Всичко започва, защото хората имат нужда от подмяна на крайници заради повсеместна епидемия - обяснява Джеймс Камерън. - В резултат става съвсем нормално да заменят свои крайници с механични части. Няма нищо лошо да станеш киборг, това донякъде означава, че си достатъчно богат. Най-висшите киборги са известни като Напълно заменими. Това са случаите, в които разполагаш само с човешки мозък, а цялото ти останало тяло е заменено от части, които са по-силни или по-бързи, в зависимост от целите ти."

Освен Алита, на екрана се появяват още две войнствени кибермацки, чиито тела са модифицирани до такава степен, че ги превръщат в ужасяващи бойни машини...

На актьорите, които играят дигиталните си двойници по технологията performance capture, партнират носители на "Оскар" като Кристоф Валц и Махершала Али, а изненадваща епизодична поява има Едуард Нортън, чиято външност напомня побелелия вече Джеймс Камерън

Макар че му предричат да е първият високобюджетен провал за 2019 г., филмът изглежда впечатляващо, особено на IMAX екран в 3D. Специалните ефекти са дело на новозеландското студио WETA Digital, основано от Питър Джаксън, което работи и по "Аватар".

Всъщност подобни визуални трикове се ползват не за първи път - както в киното, така и в музикалните клипове. Ето още някои примери за такива персонажи от женски пол - киборги или изцяло механични роботи / андроиди с изкуствен интелект:

- Анджелина Джоли в "Киборг 2" (1993), продължение на "Киборг" с Жан-Клод ван Дам, известно още под заглавието "Стъклена сянка". Тогава тя е едва на 18 и това е нейният дебют като водеща актриса, а няколко години по-късно идва и първият й "Оскар". Героинята й е предназначена за убийства и корпоративен шпионаж.

- Шърли Менсън от рокгрупата "Гарбидж", които гостуват това лято на рокфестивала Hills of Rock в Пловдив, има сходна роля в официалното видео на The World Is Not Enough, песента към едноименния филм за Джеймс Бонд ("Само един свят не стига") от 1999 г. 

Видеореализацията на парчето е на германския режисьор Филип Щьолцл, снимал клипове за "Рамщайн" и минисериала "Винету" (2016).

- Тейлър Суифт в клипа си …Ready For It? (2017), заснет от Джоузеф Кан, където се появява като киборг без дрехи - като алегория на своята действителна същност, държана в плен от медийния си образ.

- Някои намират прилики с Мотоко Кусанаги, героинята на Скарлет Йохансон от "Дух в броня", по едноименната японска манга на Масамуне Широу. Мозъкът й е поставен в "черупка" (оттам оригиналното заглавие Ghost in a Shell) и тя се превръща, подобно на Алита, в киборг супервойник. Първите комикси с нея обаче се появяват година и половина по-рано, през 1989-а.

- Горе-долу по същото време британецът Крис Кънингъм снима Бьорк във видеото на песента й All is Full of Love, където два женски робота с нейния лик се целуват и правят любов. През 2000 г. клипът е удостоен с две видеонагради от MTV - за пробив в жанра и за най-сполучливи спецефекти.

- Най-новият клип на Кейти Пери с участието на германския диджей Зед "365" е режисиран от Уорън Фу, а кибернетичната версия на певицата напомня в своето съвършенство "Степфордските съпруги".

- Филмът от 2004-та с Никол Кидман, Бет Мидлър и Глен Клоуз е по-оптимистичен римейк на фантастичния хорър "Степфордските съпруги" (1975), екранизация по сатиричния роман на Айра Левин. Сюжетът: мъжете от богаташкото предградие Степфорд, щата Кънектикът, заменят своите половинки с роботи, за да имат на разположение послушни домакини с перфектна външност, които не ходят на работа.

В по-новата версия жените биват държани в подчинение с помощта на вграден в мозъка им микрочип - и управлявани с дистанционно...

- В десетката на най-запомнящите се жени роботи (роботки?) в киното и телевизията според WatchMojo са и няколко анимационни персонажи: аутоботът Арси от "Трансформърс", гореспоменатата Мотоко Кусанаги, която има и аниме версия, Ева (или Ийв) от пълнометражния "Уол-и", Роузи Робота от класическия сериал "Семейство Джетсън".

Класацията включва още: Ейва (Алисия Викандер) от "Ex Machina: Дух от машината"Кралицата на боргите от разклоненията на сериала "Стар трек", T-X (Кристана Локен) от "Терминатор 3: Бунтът на машините", Прис (Дарил Хана) от оригиналния "Блейд рънър" на Ридли Скот, сексапилната руса сайлонка Каприка 6 (Триша Хелфър) от сериала "Бойна звезда: Галактика" - а номер 1, разбира се, е Мария от черно-бялата кинокласика "Метрополис". 

В разширения списък са споменати дори фемботите от филмите за Остин Пауърс.

Тази класация е от 2016 г. и в нея не влизат Мадам Хидра / Ейда (съкращение от Artificially Intelligent Digital Assistant - AIDA), създадена от учения Холдън Радклиф, плюс кибернетичните копия на агентите от Щ.И.Т., т.нар. Life Model Decoys (LMD), от сезон 4 на сериала...

... персонажите от хитовата поредица "Западен свят", по едноименния филм на Майкъл Крайтън от 70-те...

... или Небула (Карън Гилън) от комиксовите филми на "Марвъл". Дъщеря на Танос и сестра на Гамора, тя се появява в "Пазители на галактиката" 1 и 2, "Отмъстителите: Война без край" и предстоящото му продължение Avengers 4: Endgame.

- Струва си да се спомене и "Галаксина" (1980), нискобюджетна фантастична комедия с Дороти Стратън като заглавната героиня. Актрисата е "Мис Плеймейт", но завършва живота си едва 20-годишна, убита от своя бивш съпруг.

Казват, че издателят на сп. "Плейбой" Хю Хефнър възлагал големи надежди за кариерата й в киното... Скоро след трагичната си смърт тя е увековечена във филма на Боб Фоси "Звезда 80" с Мариел Хемингуей и телевизионния Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story с Джейми Лий Къртис.

Също от 70-те е сериалът The Bionic Woman с Линдзи Уогнър в ролята на Джейми Сомърс, Бионичната жена. Излъчван през 1976-78 г., той е разклонение на друга хитова фантастична поредица - The Six Million Dollar Man.

Героинята е бивша професионална тенисистка, чийто живот бива спасен с кибернетични импланти. След като се сдобива с нови, подобрени крайници, тя - напълно логично - е зачислена към разузнавателна агенция и започва работа под прикритие като учителка.