Фантастичният шедьовър на Фриц Ланг се прожектира в реставрираната си версия довечера на София филм фест - като киноконцерт с авторска музика на живо

Това е едва 2-минутен трейлър, но и от него си личи размахът на тази амбициозна суперпродукция (над 150 минути с добавения новооткрит материал) със стотици поддържащи актьори и статисти, футуристичен сюжет, специални ефекти и пищна сценография.

Филмът на Фриц Ланг, макар черно-бял и ням, е ситуиран в Града на бъдещето, вдъхновен от небостъргачите на Ню Йорк, а сценаристка е съпругата на режисьора - Теа фон Харбоу. Освен като шедьовър на немския филмов експресионизъм, той влиза в историята и с първия робот в киното (моделиран по героинята на име Мария).

Както обясняват от София филм фест, "Метрополис" (с подзаглавие "Съдбата на човечеството през 2000 г.") разсъждава върху неразумната страст към свръхтехнологизирането, но е бил сметнат за социалистическа пропаганда, защото завършва с помирение между капитала и пролетариата - а в наши дни се възприема като предупреждение за нацистката обществена структура.

Киноконцертът "Метрополис" този понеделник, 19 март, от 20 ч. в кино "Люмиер", се осъществява със съдействието на "Гьоте институт".

По време на прожекцията пианистът Маркус Хорн ще изпълни своя музика, композирана специално за филма, която съчетава елементи на джаз, поп, класика и авангард.

Виж още в сайта на СФФ 2012 биография на режисьора и какво казва за "Метрополис" критикът Роджър Ебърт.