"Дивергенти" е друга хитова трилогия в жанра "тийнейджърска антиутопия", а вторият филм излиза на 3D през март 2015

Романите на Вероника Рот, продадени в 30-милионен тираж по света, описват затвореното общество в полуразрушения Чикаго, което е разделено на пет касти.

След като Аскетите са избити от Безстрашните по заповед на Ерудитите, оцелелите намират убежище при Миротворците, но за кратко, а след това попадат в общността на безкастовите...

Междувременно главната героиня Трис Прайър (Шайлин Удли) и любимият й Фор (Тео Джеймс) продължават опитите си да разберат защо Джанийн (Кейт Уинслет) предизвиква цялото това кръвопролитие, чиято цел са дивергентите. Приятелите стават предатели, предателите - приятели...

Остава още един филм, за да узнаем какво има отвъд границите на града и как се е появило кастовото разделение в това футуристично общество... но онези, които са чели "Предани", вече са наясно с пълната картина.

Към актьорския състав от "Дивергенти", който включва имена като Зоуи Кравиц, Ансел Елгорт, Джей Кортни, Майлс Телър, Рей Стивънсън, Маги Кю и Меки Файфър, в "Бунтовници" се присъединяват Октавия Спенсър, Наоми Уотс, Суки Уотърхаус, Роза Саласар, Даниел Дей Ким и много други.

Появява се отново Ашли Джъд като майката на Трис, но само в сънищата й - и подгряващия трейлър, тъй като героинята вече не е между живите.