Създателите на премиерния епос "Изход: Богове и царе" ни показват как биха изглеждали днес бедите, които сполетяват Древен Египет, когато фараонът отхвърля молбите на Мойсей да позволи на юдеите да напуснат владенията му...

Река от кръв в Лондон, нашествие от жаби във Вашингтон, комари в Оклънд, мухи във Венеция и скакалци в Сидни, болести по добитъка в Патагония, епидемия от циреи в Чикаго, градушка в Москва, мрак в Сан Франциско, смъртта на първородните деца в американско предградие...

Добре че тези кадри са само във въображението на създателите на специални ефекти! Днес за тези явления бихме търсили научно обосновани обяснения, каквито предлагат навремето и съветниците на фараона Рамзес.

В библейската легенда, пресъздадена на екрана в най-новия филм на Ридли Скот, първата от 10-те напасти идва след като крокодилите в Нил започват да се атакуват помежду си, погубвайки няколко египетски моряци в ожесточено, свирепо безумие. Кръвта им оцветява кипящите води в червено, а повърхността на реката се покрива с килим от мъртва, лишена от кислород риба.

В търсене на храна жабите плъзват из Пи-Рамзес, дори в двореца на фараона. Зад еднометрова ограда на снимачната площадка са подсигурени 400 жаби, за които се грижат шестима дресьори.

Актрисата Голшифтен Фарахани, която играе фараонската съпруга Нефертити, неколкократно демонстрира смелост, докато се преструва, че спи, знаейки, че над главата й ще бъде изсипана голяма торба с живи жаби - и лигавите земноводни ще се заплетат в дългите й коси.

Следващата напаст са мухите. Когато жабите умират, от труповете им се излюпват безброй личинки и над улиците пада черна завеса от мухи. Отговорникът за визуалните ефекти Питър Чан разказва:

"Направихме мухите с ясни контури и отчетливи движения, дори и когато са безброй много в един кадър. А при последвалото нашествие на скакалци засилихме усещането за тревожност в начина, по който те се движат на рояци."



След мухите следват болести и циреи по телата на почти всички египтяни, а нощта носи градушка с размера на камъни, последвана от огромния рояк скакалци.

Природните закони, достигнали своята крайност, могат да обяснят тези напасти, но последния удар надхвърля дори мощта на природата: всички първородни синове на Египет умират през нощта, включително собственото дете на фараона.

Когато Рамзес осъзнава, че само юдейските деца на робите са останали живи, той позволява на юдеите да напуснат Египет - но скоро след това заповядва на армията си да преследва и убие.

Мойсей и неговите 400 хил. последователи натоварват оскъдното си имущество и тръгват да прекосят планините, като се насочват към Червено море в район, откъдето водачът им е минавал и преди.

Виж още: Научно обяснение: Как Мойсей разцепи Червено море

Когато пристигат до брега с египетската армия по петите им, Мойсей осъзнава, че е поел по грешен път и са пропуснали плитките води. Изправени пред непрекосима вода от едната страна и многохилядна египетска войска от друга, той изпада в отчаяние, но осъзнава, че приливът се отдалечава с бързи темпове.

Когато юдеите стъпват на отсрещния бряг, преследващите ги войски на Рамзес са погълнати от огромна вълна...