Възможно ли е да се повтори епидемията от 2010 г.?

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Към средата на седмицата Националната референтна лаборатория отчете пет нови случая на морбили, четири от които - в област Благоевград. Ден по-късно пак там бяха регистрирани още четирима болни от дребната шарка, хоспитализирани в инфекциозното отделение на МБАЛ - Благоевград.

Виж още: Роалд Дал в защита на ваксините

Тригодишно дете от Банско се лекува в София, а две деца от ромската махала в Разлог и едно от село Краище са настанени в инфекциозно отделение на болницата в Гоце Делчев, съобщи в четвъртък пред БНР д-р Веселка Мончева от дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Установено е, че те не са били ваксинирани срещу тежкото инфекциозно заболяване

Другите нови случаи са основно деца, лежали в болницата на Разлог с различни диагнози и изписани, преди да се появят клиничните симптоми на другите заболели от морбили.

С морбили е диагностициран и 27-годишен мъж от Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Той се е лекувал неуспешно в домашни условия и сега лежи в отделението по анестезиология и интензивно лечение в тежко състояние с дихателна недостатъчност.

Възможно ли е да се повтори епидемията от 2010 г.? Най-вероятно ще бъде така, прогнозира д-р Мончева, като припомня: "Тогава в нашата област се разболяха около 800 деца, а в цялата страна бяха над 20 хил. 

Имаше дори и смъртни случаи, защото това заболяване понякога протича много тежко

Засега изолираме болните деца. От тях се взимат проби да се изследват. Контактните деца се издирват. Който не е имунизиран, ще го предадем на личния лекар."

Виж още: Все по-малко майки отказват да ваксинират децата си

Общопрактикуващи лекари от района, където са констатирани първите случаи на острото инфекциозно заболяване, изтъкнаха две много тревожни индикации.

Първата е, че в курорта Банско и населените места наоколо има много туристи от Република Македония, където е обявена епидемия от морбили. В сряда в хотел в Банско е било прегледано бебе със симптоми на заболяването и семейството му спешно се е върнало в Македония.

Другата причина е, че в Разложката болница инфекциозното отделение е закрито и всички болни деца вече се приемат в педиатричното - което го е превърнало в епидемично място.

Виж още: Първи смъртен случай на дете от морбили в България

В сряда беше доказан случай на морбили при 37-годишна жена в София, която е настанена в Инфекциозна болница. Установено е, че тя е преподавала частни уроци в дома си на седем деца. Шест от тях са имунизирани, но едното, 4-годишно, не е ваксинирано по медицински показания - и се намира под наблюдение.

Пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради

липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна

Там са регистрирани най-много заболели (36 хил. души), което налага здравните власти у нас да изискват имунизационен паспорт на украинските сезонни работници - или да ги имунизират.

Според огласената статистика за съседните ни държави 5500 са болните в Сърбия, в Румъния броят им е намалял - при 10 хил. по-миналата година, сега са само 1500, а в Гърция само през миналата година случаите са 2500.

Виж още: Ваксините, които ни трябват при екзотични пътувания

В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но д-р Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си. По думите му,

ако посещаваме рискови страни, е редно да избягваме големи групи деца

Рискът да направиш усложнения, ако не си ваксиниран, е много голям, предупреждават специалистите. Особено внимателни трябва да са хора от възрастовата група между 25 и 45 години, които са с изпусната имунизация.

Задължителните имунизации срещу морбили са на 13 месеца и на 12 години. В София през 2018 г. са ваксинирани около 94% от бебетата и към 81% от учениците. За да не се стига до епидемии, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва над 95% имунизационно покритие.

Виж още: Кои са 10-те най-смъртоносни зарази

Източник: БНР, БНТ, Министерство на здравеопазването