Бившият лондонски кмет, който сам напусна поста на външен министър в кабинета на Тереза Мей, се завръща на бял кон, след като спечели вота за лидер на Консервативната партия

Борис Джонсън беше избран за лидер на Консервативната партия във Великобритания, като събра двойно повече гласове от редовите й членове в сравнение с другия претендент, външния министър Джеръми Хънт.

Ексцентричният лондонски кмет беше титуляр във Форин офис в първия кабинет на Тереза Мей, съставен през лятото на 2016 г. след референдума за излизане от ЕС, но сам се отказа от поста, след като прилагането на резултата се проточи във времето и не може да бъде осъществено вече трета година.

Един от твърдите привърженици на т.нар. "Брекзит", Джонсън изглежда твърдо решен да спази новата дата за излизане от ЕС през октомври, след като решенията на парламента в Лондон отложиха изпълнението на предначертания за 29 март график.

След избирането му той се зарече да осъществи Брекзит, да обедини страната и да победи лидера на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин.

 

Виж още: Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС

Борис Джонсън трябва да се нанесе на "Даунинг стрийт" още тази сряда, като първото предизвикателство пред него е съставянето на ново правителство, след като няколко водещи фигури в Консервативната партия отказаха да влязат в негов кабинет, а министри на Тереза Мей подадоха оставки.

55-годишният политик и журналист беше фаворит за премиерския пост още след оттеглянето на Дейвид Камерън преди три години, но партийните игри осуетиха избирането му.

В навечерието на изборната му победа трима бивши министър-председатели - лейбъристите Тони Блеър и Гордън Браун и предшественика им от Консервативната партия Джон Мейджър - разкритикуваха Джонсън за намерението му страната да напусне ЕС на 31 октомври дори без сделка с Брюксел. 

Британският в. "Индипендънт" припомня в кратко видео някои от най-знаменателните моменти на новия премиер в политическата му кариера досега.