Сред освободените от встъпилата в длъжност като премиер Тереза Мей са финансовият министър Джордж Озбърн и правосъдният Майкъл Гоув, който ще се запомни с предателството си към Джонсън. Кой още влиза в новия кабинет, който ще извади страната от ЕС?

Борис Джонсън, който беше основен агитатор за излизането на Обединеното кралство от ЕС, е назначен за външен министър в новото британско правителство, оглавявано от Тереза Мей.

Анализатори на Острова изтъкват, че той не е известен със своята дипломатичност и неотдавна разкритикува дори американския президент Барак Обама, като намекна, че заради кенийските си корени вероятно изпитва наследствена неприязън към Британската империя.

Същевременно обаче се посочва, че през осемте си години като кмет на Лондон е пътувал доста зад граница, привличайки много чужди инвестиции в столицата.

Джонсън беше фаворит за премиерския пост, но се отказа от партийната надпревара за лидер на консерваторите, след като неговата дясна ръка Майкъл Гоув издигна собствената си кандидатура - неуспешно.

Виж още: Когато политиката съперничи на сериалите

Тогава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че плъховете напускат кораба. Сега "Дейли мирър" оповестява от първата си страница: "Скъпи свят, извинявай", илюстрирайки заглавието с колоритна архивна снимка на Борис.

За т.нар. Brexit се създава отделно ведомство, оглавявано от депутата Дейвид Дейвис като министър на излизането от ЕС. Привърженикът на тази кауза Лиъм Фокс, който беше сред петимата номинирани за мястото на експремиера Дейвид Камерън, става министър на международната търговия - друг нов пост, създаден с цел предоговаряне на британския статут в европейски и глобален мащаб.

Прити Пател, която също беше в лагера на Brexit, е повишена и вместо със заетостта, вече ще се занимава с международното развитие.

Досегашният първи дипломат Филип Хамънд става финансов министър на мястото на Джордж Озбърн, който очакваше да запази поста си с оглед на финансовата стабилност, но в крайна сметка беше принуден да подаде оставка. Мрачните му прогнози за евентуалните последствия от Brexit предстои да бъдат ревизирани.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС

Министърът на икономиката Саджид Джавид също има нов ресор - местната власт и регионалните общности, а предшественикът му Грег Кларк отива в неговото ведомство с ресори бизнес, енергетика и индустриална политика.

Основната конкурентка на Мей за "Даунинг стрийт" 10 Андрея Ледсъм, която в понеделник се оттегли с достойнство от надпреварата и така съкрати процедурата по встъпване на новия премиер в длъжност, остава в кабинета, но в министерството на околната среда, храните и селското стопанство (DEFRA).

Друг от претендентите за лидер на торите - Стивън Краб, подаде оставка като министър на труда и пенсиите по семейни причини, след като се оказа, че е разменял еротични есемеси с жена, която не е неговата съпруга. Поста му получи Деймиън Грийн.

"Предателят" Гоув също е сред отстранените министри - мястото му в правосъдното ведомство заема Лиз Тръс, която с това назначение е и първата жена, определена за лорд канцлер.

Крис Грейлинг, който водеше кампанията на Тереза Мей във вътрешнопартийните избори, става транспортен министър на мястото на Патрик Маклофлин, натоварен с оперативното административно ръководство на управляващата партия.

Парламентарният секретар на експремиера Дейвид Камерън Гавин Уилямсън е новият "класен ръководител" на консервативните депутати, т.нар. Chief Whip. За председател на Камарата на лордовете в британския парламент е определена баронеса Евънс.

В министерството на образованието начело застава Джъстин Грийнинг, която освен това ще отговаря за жените и равнопоставеността.

Британското МВР, оглавявано досега от Тереза Мей, се поема от Амбър Ръд, която преди това беше в министерството на енергетиката и климатичните промени.

Карън Брадли, която отговаряше за превенцията на престъпността във вътрешното ведомство, е повишена в министър на културата, медиите и спорта.

Досегашният министър на имиграцията Джеймс Броукъншайър получава министерството за Северна Ирландия, след като титулярката Тереза Вилиърс подаде оставка от кабинета. Дейвид Мъндел остава министър за Шотландия.

Майкъл Фалън запазва мястото си като министър на отбраната, Джеръми Хънт - като министър на здравеопазването, а котаракът Лари, остава на "Даунинг стрийт" 10 в качеството си на главен ловец на мишки.