Датата 29 март за излизането на Великобритания от ЕС няма да бъде спазена, след като депутатите в Лондон отхвърлиха новата сделка на премиера Тереза Мей и варианта "Брекзит без сделка", а гласуваха за удължаване на срока

Три дни на гласувания в долната камара на британския парламент създадоха усещането за неописуем хаос в процеса по излизането на Обединеното кралство от ЕС, т.нар. Брекзит.

Ясно е само едно: първоначално определената дата 29 март няма да бъде спазена, след като депутатите в Камарата на общините гласуваха за удължаване на срока.

С подобна препоръка към останалите 27 държави членки преди срещата на лидерите им след седмица, на 21 март, излезе и президентът на Европейския съвет Доналд Туск. За да стане отлагането факт, е необходим консенсус помежду им.

В началото на седмицата британският премиер Тереза Мей договори в Брюксел нови условия, но депутатите дори в собствената й Консервативна партия отново не подкрепиха нейната сделка. Ден по-късно, в сряда, те отхвърлиха и най-лошия вариант - страната да излезе от ЕС без сделка.

На заседанието си в четвъртък с 412:212 гласа те възложиха на Тереза Мей да работи по отлагане на процедурата. В случай че я подкрепят в новото гласуване на сделката й следващата седмица, нейната прогноза е, че Брекзит може да се отложи с три месеца, за 30 юни, когато се навършват три години от референдума, насрочен от предшественика й Дейвид Камерън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер досега настояваше срокът на отлагането да завърши преди изборите за Европейски парламент в края на май.

Междувременно депутатите в Лондон отхвърлиха с огромно мнозинство (334 на 85 гласа) и идеята за втори референдум. Лейбъристите се въздържаха от гласуване, макар че по-късно лидерът им Джеръми Корбин определи народния вот "не като упражнение за трупане на политически точки, а като реалистична възможност за преодоляване на безизходицата".

Само два гласа не достигнаха на парламента, за да поеме изцяло контрола върху Брекзит вместо правителството.

Гласуването се състоя точно две години след приемането на закона за Брекзит. Тереза Мей задейства процедурата на 29 март 2017 г.