На 15 март австралийският екстремист застреля десетки богомолци в джамия в централната част на новозеландския град, докато снимаше и излъчваше нападението в социалните мрежи

Нападението в Крайстчърч е терористичен акт, категорични са властите в Нова Зеландия, след като в петък, 15 март, десен екстремист атакува две джамии в града и застреля 49 души, а още толкова бяха ранени.

С камера челник стрелецът от джамията "Ал Ноор", 28-годишният австралиец Брентън Тарант, предавал на живо във "Фейсбук" как убива мъже, жени и деца, сякаш е видеоигра в жанра "шутър от първо лице". По-късно от социалната мрежа прекъснаха достъпа до профилите му в техните платформи и изтриха клиповете. 

В ареста са трима души, сред тях и самият извършител. Оказва се, че той е оповестил предварително намеренията си в писмен вид, тласкан от крайнодесни и антиимигрански възгледи. 

След нападението в джамията "Ал Ноор" в централната част на Крайстчърч беше евакуирана и друга джамия в предградието Линууд. И на двете места са открити огнестрелни оръжия, а в автомобил на един от заподозрените са намерени и обезвредени взривни устройства.

Националният отбор на Бангладеш по крикет, който в събота имал мач с домакините, се е спасил по чудо, след като се оказал близо до епицентъра на атаката, разказва Би Би Си. Автобусът им закарал повечето за молитва и те тъкмо щели да влизат в джамията, когато чули стрелбата. 

"Масово убийство в епохата на Фейсбук" - първите страници на пресата в САЩ и Канада след терористичния акт в Крайстчърч, Нова Зеландия, 16 март 2019 г. Двете издания са избрали кадри от видеото, което извършителят снима с камера челник - и където се виждат надписите по оръжието му, отбелязващи места, дати и личности, свързани с борбата срещу мюсюлманското нашествие в Европа

Министър-председателката Джасинда Ардърн определи трагедията като "един от най-мрачните дни" в историята на страната и "изключителен акт на безпрецедентно насилие", което "няма място в Нова Зеландия". Мнозина от засегнатите биха принадлежали към нашите мигрантски общности, за които страната ни е станала дом, допълни тя в изявлението си.

По-късно тя поясни, че мъжът е разполагал с малък оръжеен арсенал и е притежавал валидно разрешително, получено в края на 2017 г. Австралийският й колега Скот Морисън описа терориста като "крайнодесен екстремист".

Досега Брентън Тарант не е влизал в полезрението на службите за сигурност в двете държави, въпреки че е пътувал по света. Идвал и у нас между 9 и 15 ноември м.г., съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

Като турист той обиколил доста български градове, вкл. София и Пловдив. Пристигнал в столицата с полет от Дубай. На 10 ноември наел автомобил и посетил исторически места в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. После заминал за Букурещ, където наел автомобил до Унгария, разказва БНТ.

Посетил е Балканския регион и през 2016 г., като тогава пътувал с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна и Хърватия, допълни Цацаров. Медиите го сравняват с норвежеца Андеш Брайвик, който през 2011 г. уби 77 души, рани над 300 и в момента излежава присъдата си.

Нов Брайвик изби десетки с автомат с надпис "Шипка 1877-78", пише в заглавие "24 часа", като допуска австралиецът да е установил и връзка с паравоенни формирования. 

Преди атаката той е публикувал видеообръщение и 74 страници манифест, в които мотивира постъпката си със желанието да отмъсти на имигрантите в Нова Зеландия, в частност онези от мюсюлманското вероизповедание, отбелязва "Труд".

"Телеграф" уточнява, че терористът е обикалял у нас исторически места, свързани с битки между християнски и османски държави.

Заради надписите по мунициите и оръжията му се води международно разследване, което трябва да установи дали е имал контакти с европейската крайна десница. По собствените му думи планирането на "операцията" започнало през 2017 г. след екскурзията му до Европа. Посещавал е и региони в Китай, Пакистан, Афганистан.

Докато стрелял, Тарант слушал песен от сръбско националистическо видео, датиращо от войната с босненските мюсюлмани, 1995 г., разкрива британският в. "Индипендънт". Текстът възхвалявал лидера на босненските сърби Радован Караджич, по-късно осъден за геноцид и военни престъпления.

Световните лидери заклеймиха екстремизма и изказаха своите съболезнования. Сред жертвите има граждани на Пакистан, Турция, Индонезия, Бангладеш, Малайзия и Саудитска Арабия.

Австралийската преса е в шок от деянието на своя сънародник и го определя по първите си страници като "чудовище", "износ на зло" и "луд от работническата класа"

Източник: Би Би Си, БНТ, БНР, "Индипендънт"