Камарата на общините отхвърли с над 2/3 от гласовете сделката за Брекзит, договорена от британския премиер в Брюксел, но не подкрепи и оставката на кабинета, поискана от опозиционната Лейбъристка партия

Британската министър-председателка Тереза Мей оцеля при вота на недоверие ден след като претърпя съкрушително поражение в парламента, където във вторник договорената от нея сделка за Брекзит беше отхвърлена с над 2/3 от гласовете.

"Против" гласуваха 432 от депутатите в Камарата на общините, сред които 118 консерватори от собствената й партия, а "за" - едва 202-ма. Негативната разлика от 230 гласа е най-голямата, регистрирана от действащо правителство в историята на британската парламентарна демокрация.

При нормални обстоятелства подобна загуба в ключово гласуване би довела до премиерска оставка, отбелязва Би Би Си. 

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин веднага внесе вот на недоверие заради "некомпетентността на кабинета". Гласуването му бе още на другия ден и можеше да доведе до предсрочни избори - но правителството оцеля на косъм с подкрепата на 325 депутати срещу 306.

И въпреки това в сряда вестниците на Острова определиха случилото се предишната вечер като "пълно унижение" за премиера, а ситуацията в пленарната зала като "хаос". Карикатурата от първата страница на "Индипендънт" също е красноречива...

Времето почти изтече, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като напомни, че до 29 март остава месец и половина.

Той изрази съжаление заради изхода от вота и увери, че в Брюксел ратификационният процес по излизането на Великобритания от ЕС продължава. Споразумението беше най-добрата възможна сделка, която намалява щетите върху гражданите и бизнеса в цяла Европа, изтъкна още Юнкер и предупреди:

"След вота тази вечер опасността от хаотично изтегляне на Обединеното кралство нараства. Нямаме желание да се стига дотам и Еврокомисията ще продължи работата, за да гарантира, че ЕС е напълно подготвен за предстоящото."

Председателят на ЕК настоя Лондон да изясни намеренията си възможно най-скоро. Самата Тереза Мей също разкритикува колегите си в парламента и заяви, че с този резултат камарата "не ни казва какво подкрепя, нито пък как и изобщо дали смята да уважи решението, което народът взе на референдум".

Гражданите на ЕС тук и британските граждани в ЕС заслужават яснота колкото е възможно по-скоро - също като бизнеса и обикновените хора, изтъкна тя. 

В Страсбург също реагираха остро. Евродепутати предупредиха, че вариантът за Брекзит без сделка е най-лошият сценарий, а удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор ще доведе до хаос, защото ще съвпадне с изборния процес за нов Европейски парламент.

Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица, категоричен беше пред ЕП главният преговарящ на Евросъюза Мишел Барние:

"Следващите стъпки трябва да бъдат очертани от британското правителство. Нито една хипотеза не може да бъде изключена, вкл. и хипотезата, която толкова много искахме да избегнем, а именно - липсата на споразумение. До края на март остават близо 70 дни и като че ли Обединеното кралство е готово да бъде третирано като трета страна. Никога рискът не е бил толкова голям."

Излизането на Великобритания от Европейския съюз се доближава до варианта "без сделка", предупреди и председателят на ЕП Антонио Таяни по време на дебатите в пленарната зала в Страсбург: 

"Вървим към сценарий "Брекзит без сделка". Британското правителство ще трябва промени своите червени линии. Ние сме отворени за преговори. Имаме доверие на нашия главен преговарящ Мишел Барние, който досега много умело водеше преговорите с Обединеното кралство. Първите жертви на оттегляне без споразумение ще бъдат британските граждани."

Председателят на групата на Европейската народна партия (EНП) Манфред Вебер заяви, че няма място за предоговаряне на споразумението с Лондон, а следващият ход е в ръцете на британския парламент: 

"Моля ви, кажете ни какво искате да постигнете, дайте ни ориентир и Европа е готова да продължи разговорите по споразумението. Не виждам място за маневри и за предоговаряне."

Според евродепутата Роберто Гуатиери от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите е време британците да се произнесат на нови избори или на нов референдум:

"Знаем какво не иска британският парламент, но 70 дни преди Брекзит не знаем какво иска британският парламент. Брекзит е историческа грешка. Чл. 50 гласи, че решението може да бъде отменено. Може би е време хората да се произнесат на едни нови избори или на нов референдум. Ако е необходимо да се удължат сроковете по тези процедури, ние няма да възразяваме, но това трябва да стане с ясна цел. Британското правителство има нужда от стратегическо ясно мислене, както и да набележи изхода си от сложната ситуация."

Лидерът на либералите и координатор по Брекзит в ЕП Ги Верхофстад предупреди, че удължаване на действието на чл. 50 ще създаде казус с евроизборите през май:

"Смятам, че е време да кажем на британските ни приятели, че за доброто на Великобритания е време партиите в британския парламент да си подадат ръка за сътрудничество, както ние го правим в Европейския парламент. Ако Обединеното кралство иска да продължи действието на чл. 50, това означава, че ще влезем в изборния период на европейските институции, а това само ще влоши несигурността."

Британският евродепутат Саид Камал, лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти, прогнозира, че правителството на Тереза Мей ще оцелее във вота на доверие и ще започне преговори с партиите за предложения, които да намерят подкрепата на парламента:

"Европейският парламент е пред избор: може да не прави нищо, готвейки се за Брекзит без сделка, да играе на хазарт, че някак Брекзит може да бъде спрян - или да отговори на страховете в общественото пространство. Не трябва да забравяме, че големият залог са гражданите, а не политиците. Да не забравяме, че решенията през следващите дни и седмици ще се отрази на бизнеса , работните места и икономическия ни растеж."

Източник: БНР, Би Би Си