До края на март всички търговци, регистирани по ДДС, трябва да сменят или модернизират фискалните си устройства и да ги свържат директно с приходната агенция. Междувременно данъчните започват проверки на разплащанията с криптовалути

Край на старите касови апарати и фискални принтери. До края на март всички търговци, регистирани по ДДС, трябва да сменят или модернизират фискалните си устройства и да ги свържат директно с приходната агенция.

От 1 април няма да се допуска дейността на търговски обекти, чиито фискални апарати и софтуер не са свързани директно с НАП.

Средногодишно бюджетът губи над 330 млн. лв. от укриване на данъци, гигантска част от които са укрити с помощта на софтуерни системи, които избирателно отпечатват или не отпечатват фискален бон, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 80 дни за да преведе отчетността си спрямо новите изисквания на НАП.

Разбира се, това налага и смяната на фискални устройства или модифицирането на фискалните устройства, които този софтуер трябва да управлява, поясни Бъчваров пред БНТ.

Според Търговско-промишлената палата сроковете за въвеждане на новите фискални устройства обаче са много кратки. Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Василев настоя:

"Ако е възможно, както бизнесът в голямата си част е поискал, да се удължат сроковете за въвеждането на тези новости и, второ, да не бъде свързано още от първите дни с мерки за наказания."

За първи път НАП започва да следи и онлайн търговците. По 150 млн. лв. годишно губи бюджетът от недекларирани приходи вследствие на онлайн търговията, сочи анализ на приходната агенция.

До 29 март всеки, който използва собствен или нает магазин за продажби по интернет, трябва да декларира електронния си адрес, софтуерната платформа и фирмата, която оперира с нея.

"Това става с електронна услуга, достъпна в сайта на НАП. Изисква се електронен подпис", напомни говорителят на приходната агенция.

Данъчните започват проверки и на фирмите за търговия с криптовалути. Тъй като транзакциите на виртуални пари са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От НАП напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на криптовалута трябва да се декларират и върху тях се дължи 10-процентен данък.

За целите на данъчното третиране доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив, а печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимият данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци, е 31 март.

Източник: БНТ