Предстоящите избори за Европейски парламент и за местна власт бяха акцент в изявленията на парламентарните групи

Зимната сесия на Народното събрание след 20-дневната коледна ваканция беше открита с декларации на политическите сили, които представиха водещите си приоритети за новия политически сезон.

Предстоящите избори за Европейски парламент и за местна власт бяха акцент в изявленията на парламентарните групи. 

В приветствието си към депутатите председателят на парламента Цвета Караянчева призова за градивни усилия и общополезна дейност в услуга на гражданите, като настоя за конструктивен политически диалог в изборната година:

"От нас, хората в тази зала, зависи да превърнем вота не в повод за очерняне на опонента и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско състезание."

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че стремежът на партията е да спечели шестима или повече евродепутати на предстоящия вот за ЕП.

За управляващите водещите теми в законодателството са промените в Изборния кодекс, въвеждането на по-строгите мерки срещу домашното насилие и реформата в здравеопазването. В изказването си Цветанов за пореден път критикува позициите на президента Румен Радев:

"Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. Той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо, аз бих искал през 2019 г. в парламента да имаме повече общи и спечелени за всички нас каузи в името на българите."

В остра политическа декларация лидерката на БСП Корнелия Нинова настоя за актуализация на бюджета, за да се повишат доходите на гражданите - и отново призова за предсрочни парламентарни избори:

"За нас този парламент е с изчерпано доверие и с изчерпани възможности. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, знаем, че можете, надяваме се, че имате и желание животът ви да се промени към по-добро. Начинът за това е само един - предсрочни парламентарни избори."

От коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" препотвърдиха подкрепата си за управлението. Председателят на групата Волен Сидеров също постави акцент върху предстоящите европейски и местни избори:

"Това е годината, в която ще се явим на изпит ставаме ли за политици или не - и да ви кажа честно, този изпит сигурно няма да има поправителна сесия да посочим на правителството кое е в правилната посока и кое не. Правихме го досега, ще го правим и през тази година. Това, което сме обещали и заложили като програма, ще го следваме, но пак повтарям - ако не си пречим много един на друг."

ДПС и "Воля" призоваха за план за ускорено развитие на страната, като лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи изминалата година като година на скандали и изгубено политическо време:

"Призоваваме национално отговорните партии да превърнем 2019-а в година на намиране и постигане на консенсус по политическите и икономическите приоритети на Република България."

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, от своя страна, апелира: "Както казва народът ни, ножът е опрял до кокал. Ние от "Воля" ви призоваваме да направим екшън план за месеците до европейските избори, в който приоритетно да заложим повишаване доходите на хората, подкрепа на малкия и среден бизнес, спешни мерки за преодоляване на демографската криза чрез специални програми за младите и образовани семейства, истинска и ефективна промяна на здравната система."

Окончателните промени в Изборния кодекс са сред акцентите в законодателната програма на Народното събрание през новата парламентарна сесия. Очаква мнозинството да отложи масовото въвеждане на машинното гласуване, но и да запази в крайна сметка номерацията в избирателната бюлетина.

Пред БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира социологическите данни, според които дейността на парламента събира едва 8% одобрение, като изтъкна, че по традиция институцията не се радва на голямо обществено одобрение:

"Жалко е! На първо място смятам, че това се дължи на реториката в него. Може би това е едно от първите неща, които правят впечатление - доста често липсва политическият дебат на парламентарната трибуна, а по-скоро има лични нападки или се преследват частни интереси. Често, разбира се, управлението е на прицел, и то с доста груби и манипулативни твърдения."

Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Христо Проданов на свой ред отбеляза: "Тръгваме конструктивно настроени в новия политически сезон. Основните приоритети ще бъде, отново, справяне с най-ниските доходи. Искаме последователности промени в различните закони, които водят до увеличаване на благосъстоянието и доходите на най-бедните слоеве от населението."

Социалистът припомни, че от БСП са имали предложения по темата преди приемането на бюджета, а при представянето на своята "Визия за България" са обиколили всичките 265 общини в България. На 26 януари предстои конгрес на партията, на който да се определи и по-нататъшното й поведение.

Източник: БНР