Екранизацията по едноименния научнофантастичен роман от Ърнест Клайн е по кината от края на март

Не реагирайте с пренебрежение, когато чуете, че действието в "Играч първи, приготви се" се развива във видеоигра. Да, подобни сюжети сме гледали неведнъж - от първия компютърен филм "Трон" през "Джуманджи" и миналогодишния му римейк до анимационното приключение за деца "Разбивачът Ралф", чието продължение излиза по-късно тази година.

Виж още: Анимационните филми на 2018 г. (видео)

Поредното предложение на Стивън Спилбърг, който идва съвсем скоро след номинирания за "Оскар" The Post / "Вестник на властта", обаче напомня повече касовия шампион "Аватар" на Джеймс Камерън, междувременно затънал в производството на няколко продължения.

"Играч първи, приготви се" е екранизация по едноименния бестселър на Ърнест Клайн от 2011 г. Сюжетът накратко: През 2045 г. всички са сложили очила за виртуална реалност и търсят бягство от всекидневието в играта ОАЗИС.

Сред тях е и героят на Тай Шеридан ("Дървото на живота") - Уейд Уотс. Подобно на други виртуални играчи, тийнейджърът се състезава за трите ключа и "великденското яйце".

Надпреварата е обявена от покойния разработчик Джеймс Холидей, технологичен магнат от ранга на Стив Джобс, който преди смъртта си завещава на бъдещия победител правата върху целия ОАЗИС.

Основен претендент за наследството му обаче е злата корпорация "Иновейтив онлайн индъстрис" (ИОИ), производители на хардуер и периферни устройства за играта. Те заробват своите длъжници и хвърлят огромни ресурси, за да спечелят контрол върху ОАЗИС - естествено, за да я експлоатират с рекламна цел...

В битката с тях Уейд Уотс разчита на задълбочените си познания за масовата култура от края на ХХ век и особено 80-те години, по които идолът му е бил вманиачен.

Видео: Вин Дизел като Железния гигант

Помагат му и четирима първо виртуални, а после и реални приятели. Те се играят от Оливия Кук (нашумелия Ouija и сериала "Мотел "Бейтс"), японския певец и актьор от бирмански произход Уин Морисаки, малкия Филип Джао и чернокожата Лина Уейти (носителка на "Еми" като сценаристка на сериала Master of None), корица на сп. "Венити феър" за април.

"Първата идея ми дойде от играта на "Атари" Adventure, първата видеоигра, в която има вградено "великденско яйце" - дизайнерът Уорън Робинет създава тайна стая в играта, където е изписано името му. За пръв път открих нещо във виртуален свят, скрито от създателя му. Тази идея ме беляза завинаги", разказва писателят, който е също така съсценарист на филма - и допълва:

"Също така бях голям почитател на творчеството на Роалд Дал, особено книгите за Уили Уонка, и един ден ми хрумна идея - какво ще стане, ако Уили Уонка е дизайнер на видеоигра вместо производител на бонбони? Започнах да мисля за всички загадки и пъзели, които този ексцентричен милиардер можеше да остави, за да намери достоен наследник и разбрах, че съм напипал нещо."

"Това е огромно приключение, в което се преплитат два напълно различни свята- коментира на свой ред Спилбърг. - Мисля, че Ърнест Клайн е визионер и е описал бъдеще, което всъщност не е толкова далеч от мястото, където се насочваме с еволюцията на виртуалната реалност."

Режисьорът, който миналата година навърши 71, но очевидно няма намерение да се пенсионира, ангажира за ролята на Холидей любимия си актьор напоследък, сър Марк Райлънс.

58-годишният англичанин с рицарска титла за приноса си към театъра нашумя с минисериала "В сянката на Тюдорите" (Wolf Hall), а със Спилбърг снима още "Мостът на шпионите", донесъл му "Оскар 2016" за поддържащата роля на Рудолф Абел, "Добрият великан" и предстоящия "Отвличането на Едгардо Мортара", където ще играе папа Пий IX.

Бен Менделсон ("Rogue One: История от Междузвездни войни") се превъплъщава в основния злодей, заедно с персонажа, озвучен от Т.Дж.Милър. Малка роля като някогашния съдружник и първи приятел на Холидей има и Саймън Пег ("Стар трек").

 

Половината от действието в "Играч първи, приготви се" е ситуирано в разнообразните виртуални светове на ОАЗИС, където всеки може да се представи с какъвто си иска аватар.

Сред основните достойнства на филма е изобилието на препратки към 80-те години, вкл. музикални - с хитове на "А-ха", "Тиърс фор фиърс", "Туистед систър", дори Jump на "Ван Хален" от БГ трейлъра.

"Холидей е построил играта си около нещата, които обича, и това ме развълнува, защото разбрах, че страстта му може да отразяват моята. За мен 80-те години бяха най-формиращото време в живота ми, защото това беше десетилетието, когато бях тийнейджър. Тогава получих и първата си конзола за видеоигри, и първия си домашен компютър. Беше в зората на интернет епохата", спомня си Клайн и продължава:

"Чудех се дали книгата ще достигне само до хората около моята възраст, които са носталгични по 80-те. Оказа се, че не е така, защото говорим за начина, по който живеем днес. Повечето хора имат истинска идентичност и виртуална идентичност под формата на социални профили. И подобно на аватарите в историята, можете да изградите своя профил въз основа на това как искате да ви видят другите хора.“