Продълженията на филма от 90-те с Робин Уилямс (без да броим злополучния "Затура") ангажират комици като Кевин Харт и Джак Блек редом с Дуейн "Скалата" Джонсън

"Джуманджи" (1995) вече има две продължения, в които четиримата малки герои вече са тийнейджъри - две момичета и две момчета - и намират не настолна, а видеоигра.

В "Джуманджи: Добре дошли в джунглата", който дойде в кината преди Коледа 2017, те си избират между аватарите Дуейн "Скалата" Джонсън (в образ а ла Индиана Джоунс), Карън Гилън ("Пазители на Галактиката" и продължението му, "Отмъстителите: Краят", сериала "Доктор Ху"), комиците Джак Блек и Кевин Харт... само за да разберат, че не ти играеш играта, а тя играе теб.

Виж още: Ще се кандидатира ли Скалата за президент на САЩ?

Към патилата им в джунглата се присъединява и Ник Джонас, най-малкият от тримата братя в бойгрупата "Джонас брадърс". Вече на 27, тази година той участва още в анимацията UglyDolls и военният епос на Роланд Емерих "Битката за Мидуей", а междувременно се ожени за боливудската звезда Приянка Чопра.

След две години петимата и режисьорът Джейк Каздън ("Палавата класна", "Секс запис"), син на Лорънс Каздън ("Империята отвръща на удара"), се завръщат за продължението "Джуманджи: Следващо ниво", по кината у нас от 13 декември.

Освен сред джунглата на Хаваите, новият филм е сниман в южняшкия щат Ню Мексико, а зимните пейзажи са от Канада.

Предизвикателството пред карето главни актьори - да играят тийнейджъри, влезли в нетипични роли на възрастни, - сега е усложнено от влизането в играта на двама ветерани: Дани де Вито и Дани Гловър, съответно на 75 и 73.

Към героите се присъединява и рапърката от азиатски произход Аквафина ("Бандитките на Оушън"), която тези дни беше номинирана за "Златен глобус" с главната си роля в комедията The Farewell.

Злодеят, който става причина за новите патила на нашите герои, пък се играе от Рори Маккан, популярен като Сандор "Хрътката" Клегейн от сериала "Игра на тронове". Епизодична поява, близо четвърт век по-късно, има и Биби Нюуърт, лелята на децата от първия "Джуманджи".

Оригиналът на Джо Джонстън ("Джурасик парк 3") всъщност е екранизация на едноименната детска книга от Крис ван Олсбург с покойния вече Робин Уилямс.

Виж още: Ролите, заради които ни липсва Робин Уилямс

През 1969 г. неговият персонаж е хванат от играта в капан, а четвърт век по-късно, вече пораснал, е освободен от брат и сестра (малката още Кирстен Дънст), които отново започват да играят "Джуманджи"... с катастрофални последствия.

Това не е първият подобен сюжет от същия автор, който намира път към големия екран - през 2005 г. без особен успех бе филмирана и книгата му "Затура", космическо приключение с Джош Хътчърсън ("Игрите на глада"), Кристен Стюарт ("Здрач") и Тим Робинс.

Финалът на "Джуманджи: Следващо ниво", а също и касовият успех (250 млн. долара в световен мащаб от първия уикенд, двойно над бюджета на филма), предполагат, че може да очакваме и трета част.