Поредността, с която едно дете се появява в семейството, оказва влияние на целия му живот.

Влияе ли на характера последователността, в която децата се появяват в семейството? Навремето ситуацията е била ясна: най-големият син е наследявал имота, вторият е ставал войник, третият - духовник.

Днес разпределението на ролите не е такова, но безспорно поредността на появата казва своето. Ако по-голямото дете се справя добре с математиката например, по-малкото инстинктивно търси изява в друго поприще. Понякога родителите неволно създават стереотипи. Ако едното дете е нарочено за "доброто" другото може да реши да бъде най-доброто в това да е "лошо".

Да видим какво казва поредността на раждане за избора на професия и други житейски решения.

Bratya i sestri edna vrazka za tsyal zhivot

Първото родено в семейството дете - или единственото - често се насочва към кариера на адвокат или лекар. Следващите деца пък предпочитат изкуствата или заниманията на открито.

Психолозите го обясняват с това, че родителите са по-закрилнически настроени към първото или единственото дете. Те "му треперят" и се стремят да го предпазват, поради което то се занимава повече с дейности, развиващи мозъка, а не с двигателни умения. Със следващите деца родителите възприемат по-спокоен и даже либерален подход.

Знаете ли, че от първите 23-ма американски астронавти 21 са били първородни деца в семейството? Всички седмина астронавти в космическата програма "Мъркюри" например са били първородни.

Други известни първородни в историята са Уинстън Чърчил, Хилари Клинтън и Опра Уинфри.

Porednostta na razhdane opredelya tseliya ni zhivot

Друг интересен факт е, че 43% от топмениджърите на големи корпорации са първородни - срещу 33% втори деца и 23% следващи деца в семейството.

Ако в семейство има две и повече момчета, с футбол, ски-скокове, моторни спортове или лакрос е по-вероятно да се занимават по-малките момчета.

Малките братя са по-склонни да упражняват екстремни спортове, докато по-големите избягват рисковите занимания.

Когато майките остареят, чувстват най-близки "изтърсаците", без значение колко е голямо семейството и каква е разликата между децата.

Същевременно, когато имат проблем, те се обръщат към най-голямото си дете.

Единствените деца в семейството са онези, които най-силно изпитват напрежение винаги да бъдат "перфектни". А единствените деца, с които са се държали като с малки възрастни, усещат това напрежение още по-силно.

80% от хората по света имат брат или сестра.

Източник: WebMD