Рокадата е само временна, докато текат ремонтите и проверката, заради която директорът се оттегли сам. Анкетна комисия в парламента, ръководена от ГЕРБ, разследва дали е харчил неправомерно средствата за европредседателството

Изпълнителният директор на държавното дружество "Реставрация" ЕАД инж. Ангел Митев застава начело на НДК, докато тече ремонтът и финансовата проверка, заради която вчера Мирослав Боршош сам се оттегли от поста.

Министърът на културата обясни, че новият шеф е компетентен човек, който от много години се занимава със строителство и с опазване на културното наследство, а изборът му е основан изцяло върху подготовката за европредседателството.

"Подчертавам, че моят избор към момента не е съсредоточен върху творческата част от работата на НДК, а е свързан с първостепенната задача - качествено, в срок и

законосъобразно и прозрачно приключване на ремонтните дейности на сградата

Надявам се всичко да бъде наред и наесен да разговаряме вече само за художествената част, за развитие на културата и за участието в тези процеси на Двореца", допълни Боил Банов.

Обновен е и Съветът на директорите на НДК, в който влизат строителният инженер Красимир Петков, бивш зам.-директор на ДНСК, юристката Росица Бачева и Татяна Цветанова, директор "Правно обслужване и обществени поръчки" в Министерството на културата.

В екипа остава Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите, който в началото на седмицата беше назначен от Лиляна Павлова на мястото на Боршош и излезе с разкрития за финансовото състояние на НДК. Той запазва мястото си заради приемствеността - като част от експертите, които са запознати със ситуацията, обясняват от министерството.

Пак казвам - това е прагматичен избор, обусловен изцяло от напредналата фаза на ремонтните дейности, от необходимостта да навлезем много бързо във всичко, което се случва в Двореца, подчерта министър Банов. Според него към сегашния момент са необходими изпълнителен директор и съвет, които

да са компетентни и експерти, защото такива са обстоятелствата

За подпис чакат документи за милиони и тези хора са специалисти, които могат веднага да навлязат в областта, аргументира се министърът на културата:

"Това е визията с оглед на ситуацията. Те трябва да знаят какво разписват. Те трябва да направят така, че ремонтът не само да завърши в срок, но и да бъде качествен. Най-спешната обществена поръчка е по въпросите на сигурността в НДК."

Същевременно той благодари на Боршош за културните политики, които е развивал през последните години, както и за това, че е отворил НДК към творците.

Заставам твърдо зад подкрепата на творци и проекти, създаването на нови пространства за изява; смятам, че трябва да се продължава по този път, допълни министърът, но същевременно подкрепи оттеглянето на досегашния директор, който заемаше поста от края на 2014 г.

Разговорът как държавата да продължи добрите политики,

заложени в управлението на НДК, е оставен за след ремонта, който трябва да приключи преди края на годината, тъй като страната ни поема председателството на ЕС от 1 януари.

Вчера Мирослав Боршош обяви, че се оттегля сам, докато текат проверките срещу него, което според него било достойното и правилното поведение в момента.

Освободен в началото на седмицата, но възстановен от премиера Бойко Борисов, той отбелязва, че в последните дни сме станали свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК, който е най-голямата културна институция в страната.

По думите му случващото се е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на страната ни за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

"Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения

да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура, и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно", коментира Боршош и заключава:

"Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи."

Часове преди доброволното му оттегляне парламентът реши да създаде временна комисия, която да установи как се изразходват средствата за подготовката на европредседателството през 2018 г.,

отпуснати целево на НДК - общо 45 млн. лева

Решението беше взето от депутатите с пълно единодушие - 184 гласа.

Ден по-рано, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска създаването на комисията, управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти реагираха отрицателно, но след намесата на премиера Борисов от парламентарната група на партията му решили да подкрепят настояването на левицата, обяснява БНТ.

"Пряко отговорният министър г-жа Лиляна Павлова, която довчера беше и принципал на НДК, твърди, че НДК се управлява лошо, липсва дисциплина и не се спазват срокове. Като контрапункт на това, Мирослав Боршош заявява: "Отказвам да подписвам обществени поръчки под натиск, на ръба на закона...", заяви в пленарната зала депутатът от "БСП за България" Жельо Бойчев и се запита:

"Какво остава на българската опозиция при тези твърдения на високопоставени длъжностни лица, освен да поискаме анкетна комисия?"

Според него големият въпрос, който стои пред тази комисия, е

как и по какъв начин се харчат парите на българските данъкоплатци

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, от своя страна, обясни:

"За нас водещо е правилото за прозрачността и когато има теми, които са от широк обществен отзвук, да бъдат дискутирани и да подкрепяме всяка една инициатива, независимо от коя парламентарна група. А що се касае до мотивите и начина, по който бяха поднесени преди минути, мога да заявя следното: всичко, което се предприе като действие от страна на изпълнителната власт, е да може действително да се навакса изоставането, и ако има процедури, за които има съмнение за незаконосъобразност, да бъдат преведени в съответните законови норми."

Източник: БНТ, агенция "Фокус", Министерство на културата