Финансовата загуба на НДК от 2014 г. насам е 9,5 млн. лева, разкрива досегашният му принципал министър Лиляна Павлова пред в. "24 часа". Прокуратурата също излезе с официално съобщение по казуса

При положение че през последните две години държавата налива милиони левове в НДК, само за първите пет месеца на тази година счетоводната загуба на дружеството е близо 3,5 млн. лева, а от 2014 г. досега достига 9 млн. лева. Това разкрива пред в. "24 часа" министърът по организиране на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова часове след като премиерът Бойко Борисов реши да върне Мирослав Боршош на директорския пост и да й отнеме правомощията върху конгресния център.
В началото на месеца кабинетът отпусна още 28 млн. лева на НДК заради подготовката на председателството от януари до юни 2018, която по първоначални разчети се очакваше да струва 150 млн. лева.

Пред "24 часа" Павлова повдига още завесата за реалното финансово състояние на НДК:

"От проверките, които се извършват в момента в НДК, става ясно, че дружеството се управлява без бизнесплан, в който да са разписани мерки за неговото оздравяване, за намаляване на отрицателния резултат или за

преструктуриране по начин, с който да се ограничат бързо нарастващите загуби

Финансовият отчет за 2016 г. не е заверен и е с квалифицирано мнение. Той не е публикуван, поради което на изпълнителния директор е наложена финансова санкция от Комисията по финансов надзор заради липса на прозрачност.

В предварителния одитен доклад в частта за обществените поръчки се съдържат констатации относно незаконосъобразни действия при провеждането на обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори. Също така е констатирано, че няма вътрешни правила за възлагането на обществените поръчки. В допълнение, в становище на АОП (Агенцията за обществени поръчки) по инициирано от изпълнителния директор изменение на вече сключения договор за строителство, е посочено, че част от параметрите са следствие от

допуснати пропуски от страна на самия възложител и не попадат в законодопустимите случаи

От момента, в който се извършват интензивни строителни дейности в НДК, това е ставало без инвестиционен контрол, какъвто по закон е задължителен. Отделно, част от дейностите се извършват без разрешителни за строеж, които вече седем месеца не са издадени.

В допълнение се проверява и доколко предоставените от правителството целеви бюджетни средства за ремонта и оборудването на НДК са разходвани по предназначение.

От поемането ми на дружеството като принципал до ден-днешен изпълнителният директор отказва да ми предостави отчети, информация и справки, както и да изпълнява законно вменените му задължения и отговорности като възложител на обществени поръчки."

В заключение Павлова изразява надежда в оставащото време до българското председателство недостатъците, наложени като практика до този момент, да се преодолеят, а останалото смята за

работа на компетентните институции и органи

Председателството на ЕС е политически процес, за който България е напълно подготвена, но опитите на изпълнителния директор да сведе председателството до битови проблеми и подмяна на истински важните теми от дневния ред на обществото, са крайно неприемливи, завършва министърката в отговора си пред "24 часа".

Междувременно от Прокуратурата припомниха, че на 8 юни е образувано досъдебно производство за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове. То е резултат от проверка на ДАНС във връзка с отпуснатите миналото лято от правителството 17 млн. лева, предназначени единствено за увеличение капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство.

Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди. След счетоводната експертиза наблюдаващите прокурори от звено “Антикорупция“ ще вземат решение относно по-нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения.  

Снощи Павлова написа във "Фейсбук", че решението й да освободи Боршош е било базирано на документи и констатации от предварителния одитен доклад и други проверки.

"По време на срещата стана ясно, че с г-н Боршош имаме огромни различия за начина, по който се управлява публичният ресурс в частта за ремонта на НДК като сграда за българското председателство. Винаги съм държала и настоявала за максимално прозрачно и в ускорени темпове продължаване на ремонта на НДК.

Подчертах, че не оспорвам неговите качества да привлича и превръща НДК в културен център,

каквото е предназначението му. На срещата не успяхме да сближим позициите си относно правилата и процедурите за разходването на публичните средства. Решението НДК да се върне там, където му е мястото - в Министерството на културата, беше прието от всички участници в срещата", обяснява Павлова и заключава:

"Благодаря на премиера Борисов, че с това решение даде възможност на екипа, с който работя да се фокусираме върху същинската работа по политическите приоритети и по подготовката и провеждането на председателството на България на Съвета на ЕС."

Далеч по-остро в социалната мрежа реагира и досегашният председател на Съвета на директорите на НДК, който зае за кратко директорския пост след освобождаването на Боршош.

"Заварих едно тежко фалирало дружество.

Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план (а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини!", заявява Борислав Велков, който влезе в управителното тяло през май, след като по-рано беше в ръководството на столичната зала "Арена Армеец" и русенската "Булстрад Арена".

Източник: "24 часа", "Фейсбук"