Десетки са жертвите на пожара, обхванал два киносалона и зоната за детски игри на последния етаж в търговско-развлекателния център

Кемерово, 500-хилядният миньорски град в Сибир, е в траур след гибелта на поне 64 души при огромен пожар в търговски и развлекателен център. Според руските власти голяма част от загиналите са деца, а 10 души се водят безследно изчезнали. Сред жертвите са цели семейства, а още над 50 души са пострадали.

Трагедията се разигра в неделя, първия ден на пролетната ваканция. Пламъците тръгнали от последния, четвърти етаж на мола "Зимняя вишня", където имало киносалони и зона за детски игри. 

Видеозаписи, поместени в социалните мрежи, показват как хората скачат от прозорците, за да избягат от огъня. По данни на разследващите броят на загиналите е толкова голям, тъй като покривът се срутил върху две кинозали. 

Очевидци споделят, че евакуацията не е била добре организирана, аварийните изходи са били заключени, а охранителите реагирали неадекватно, като един от тях дори изключил алармената система. 

Вероятността за терористичен акт се изключва. 

Същевременно се появиха и още потресаващи подробности - като личната история на 11-годишно момче, което скочило от прозореца, за да се спаси, но изгубило цялото си семейство при пожара.

След потушаването на огнищата и приключването на следствието молът ще бъде съборен.