Телевизионната версия на рокоперата, излъчена по американската Ен Би Си, е с участието на Джон Леджънд, Сара Барейлис и Алис Купър, а у нас гастролира постановката с оригиналния изпълнител на Бродуей и във филма от 1973-та Тед Нийли

Джон Леджънд е Исус Христос, Сара Барейлис - Мария Магдалена, а ветеранът Алис Купър изпълнява арията на цар Ирод в най-новата постановка на "Исус Христос суперзвезда", излъчена по американската телевизия Ен Би Си на католическия Великден тази неделя.

Продукцията съвпада с юбилея на композитора сър Андрю Лойд Уебър, който навърши 70 през март. Рокоперата му от 1970 г. по либрето на Тим Райс първо е концептуален албум, в който основната партия се изпълнява от фронтмена на "Дийп пърпъл" Иън Гилън.

Година по-късно следва сценичната версия на Бродуей с Тед Нийли, който играе и във филмовата екранизация на реж. Норман Джуисън от 1973-та.

Вече почти на 75, актьорът продължава да изпълнява тази роля и гастролира в три представления на рокоперата у нас през Страстната седмица - на 5, 6 и 7 април в зала 1 на НДК.

У нас мюзикълът е поставен за първи път от проф. Светозар Донев в Държавния музикален театър "Стефан Македонски" с Коцето Калки като Исус. В ролята на Юда първо е фронтменът на "Ахат" Звезди Керемидчиев, а в следващата постановка, на Бойко Илиев - певецът на групите "Сленг" и "Сафо" Владо Михайлов, един от тазгодишните ни представители на "Евровизия".

В постановката на Пловдивската опера Наско от "Б.Т.Р." е Пилат Понтийски, а победителката от "X Factor" Християна Лоизу - Мария Магдалена (играна на сцена и от бившата "Спайс гърлс" Мел Си).

И други рокпевци са се превъплъщавали в персонажи от "Исус Христос суперзвезда", а последният засега е Алис Купър, който също отпразнува 70-годишнината си тази година, на 4 февруари. Неговият Ирод, размахващ бастунче с дръжка във форма на череп, буквално открадна шоуто...